Izvor: eKapija | Petak, 03.12.2010.| 09:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Privatizacija putem berze najbolji model za FDS i BH Airlines

(Foto: b)

Upravni odbor Agencije za privatizaciju FBiH napravio je plan privatizacije za 2011. godinu, na koji će zadnju riječ dati Vlada i Parlament FBiH. Planom za 2011. godinu, Agencija je predložila da se određena preduzeća privatiziraju prodajom dionica na berzi. U tu grupu spada i preduzeće Sarajevo - osiguranje d.d. Sarajevo, jedino osiguravajuće društvo koje ima državnog kapitala.

"S obzirom na manjinsko državno vlasništvo i interes da se obezbijedi strateški partner i najpovoljnija cijena, najpovoljniji metod je prodaja ukupnog paketa državnih dionica putem berze", navode iz Agencije. Isto obrazloženje odnosi se i na Fabriku duhana Sarajevo, koja je također svrstana na listu preduzeća za privatizaciju u 2011. godini.

Uz uslov da se razriješi problem izvršenja ugovornih obaveza od strane Ina-Mola, opravdana je prodaja preostalog državnog kapitala Energopetrola d.d. Sarajevo, i to prodajom ukupnog paketa državnih dionica putem berze.

Nakon vanredne aukcije za prodaju ukupnog broja od 1.507.724 dionica Bosnalijeka po početnoj prodajnoj cijeni od 23,05 KM, koja je bila neuspješna, ova farmaceutska kompanija je ponovo ušla u plan za prodaju naredne godine.

"Mogućnost ponovne prodaje se osporava zbog odredbi Odluke kojom se, sa kupcem dionica, nalaže potpisivanje ugovora o razvoju djelatnosti `Bosnalijeka`", navodi se u Planu Agencije za privatizaciju FBiH.

Na listi se nalazi i nacionalna avio kompanija BH Airlines, koja je trenutno 51 posto u državnom vlasništvu, a 49 posto u vlasništvu turskog avioprevoznika Turkish Airlinesa.

Naime, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je, dopisom od 25. 10. 2010. godine dostavilo je mišljenje da su se stekli uslovi za promjenu strukture kapitala, odnosno da VFBiH ima manjinsko učešće u kapitalu.

Ovim se tako kao jedini opravdani metod prodaje predlaže prodaja opredjeljenog paketa prodajom dionica putem berze.

Na listi za prodaju i ovaj put se nalaze preduzeća kao što su Aluminij d.d. Mostar, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo, Šipad export-import d.d. Sarajevo, Remontni zavod Travnik d.d. Travnik, Unis - udružena metalna industrija d.d. Sarajevo, JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar. Privatizacija ovih preduzeća planirana je metodom tendera ili neposredne pogodbe.

N.V.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.