NavMenu

Stvoreni uslovi za liberalizaciju tržišta telekomunikacija u BiH

Izvor: Portal BH Biznis Srijeda, 18.01.2006. 15:46
Komentari
Podeli

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) saopštila je da je izvršila potrebne aktivnosti za odvijanje procesa liberalizacije međunarodnih govornih usluga. Ove aktivnosti obavljene su u skladu sa Politikom sektora telekomunikacija, koja predviđa liberalizaciju međunarodnih govornih usluga od 1. januara 2006. godine.

Tokom 2005. godine započet je proces rebalansa cijena govornih usluga, koji će trajati narednih nekoliko godina dok se ne uspostavi potpuni balans domaćih i međunarodnih usluga. Dominantni operateri izradili su referentne ponude za interkonekciju i time su stvoreni uslovi za pojavu novih operatora na tržištu i da pod poznatim uslovima koriste javnu infrastrukturu. Kreirana je dozvola za pružanje fiksnih javnih telefonskih usluga, čime se stvara mogućnost pojavljivanja operatora u govornoj telefoniji, odnosno uspostava konkurencije u pružanju tih usluga.

Generalni direktor RAK-a Kemal Huseinović istakao je da dozvola koja je u proteklom periodu obuhvatala samo domaće telefonske usluge, sada se odnosi i na međunarodni telefonski saobraćaj i uključuje sve postojeće tehnologije. Na taj način i ekonomski veoma povoljna tehnologija, bazirana na Internet protokolu (IP) može se početi koristiti za govorne usluge, uz rješenja sa iznajmljenom vlastitom ili kombinovanom infrastrukturom. Omogućavajući ulazak novih operatora na tržište telekomunikacija, stvoreni su uvjeti za razvoj konkurencije i potpunu liberalizaciju tržišta telekomunikacija u Bosni i Hercegovini. Uz integralni tekst dozvole izrađeno je i detaljno uputstvo za podnošenje zahtjeva za dodjelu ove dozvole, a oba dokumenta dostupna su putem web stranice Agencije www.rak.ba

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.