NavMenu

Općina Bijeljina: Nižim cijenama zemljišta nastoje privući investitore

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.12.2010. 16:27
Komentari
Podeli

Općina Bijeljina je kako bi privukla investitore u svoju industrijsku zonu smanjila cijene rente i svih dozvola za 80 posto za proizvodne djelatnosti, a čak 90 posto za one koje se bave preradom poljoprivrednih proizvoda. Do industrijske zone je dovedena putna infrastruktrua, električna energija i voda u što je Općina uložila oko milijun i pol KM.

Kako se to već isplatilo pokazuje i to da bi u idućih nekoliko dana trebao biti potpisan ugovor sa prvom firmom koja će u ovoj zoni kupiti zemljište od 5000 kvadrata i koja već na proljeće planira otvoriti svoj proizvodni pogon. Kako saznajemo, radi se o domaćoj firmi koja se bavi metalnom proizvodnjom.

Ova i još dvije parcele ove veličine već su bile na licitaciji koja je dvaput propala, tako da sada s njima mogu ići na slobodnu pogodbu.

Predrag Jović, načelnik odjeljenja za privredu i poljoprivredu općine Bijeljina, ističe da investitorima nude uređeno građevinsko zemljište. Inače, industrijska zona raspolaže zemljištem od 22 hektara, a za zainteresirane kaže imaju isparcelisano zemljište koje se i na osnovu zahtjeva investitora može isparcelisati po željenim veličinama.

"Što se tiče prodaje ostalog zemljišta čekamo ponude. Do sada nam se javilo dosta zainteresiranih investitora", kaže on.

Jović objašnjava da, budući da se radi o općinskoj zemlji, prilikom prodaje moraju ići na licitaciju te da nemaju zakonsku mogućnost da je iznajmljuju na 99 godina. Ipak, naglašava da je prema novoj odrebi zakona postoji mogućnost da se rok plaćanja zemljišta produži do 10 godina. "Tako da mi idemo sa tom odredbom i dajemo odgođeno plaćanje tako da kada investitor kupi zemlju ona je odmah njegova i može je registrirati na sudu", ističe on.

Ono što ističe kao prednost je, kaže, to što se radi o uređenom građevinskom zemljištu koje je mnogo jeftinije nego bilo gdje u državi budući da su smanjili rentu i cijenu dozvola za proizvodne pogone za 80 posto. Osim toga i izvan industrijske zone općina Bijeljina je smanjila cijena dozvola za 50 posto.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.