NavMenu

Vještačka đubriva iz Lukavca ponovno osvajaju tržište BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.12.2010. 10:03
Komentari
Podeli

Nakon obavljenoga remonta i nabavke sirovina fabrika Azotara, koja posluje u sastavu GIKIL Global Ispat koksne industrije Lukavac, oživjela je proizvodnju đubriva KAN (kalijum-amonijum-nitrat). Azotara ima godišnji kapacitet od 100.000 tona vještačkih đubriva, što je dovoljno da pokrije više od 50% potreba poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini.

Posebno je ova vijest važna za domaću poljoprivrednu proizvodnju, s obzirom da su vještačka đubriva iz Azotare Lukavac projektovana za prosječnu kiselost i kvalitet zemljišta u Bosni i Hercegovini. Inkorporirani crvenkasti filer, sadržaj magnezija i rastresitost đubriva, karakteristike su zbog kojih KAN zadovoljava u potpunosti i standarde evropskog tržišta.

"Azotara je prva fabrika za proizvodnju mineralnih đubriva na Balkanu, sa pola stoljeća iskustva u proizvodnji vještačkih đubriva, samim tim imamo i obavezu prema potrošačima i konkurenciji da budemo i ostanemo na visokoj razini kvaliteta, istakao je Faik Buševac", zamjenik Generalnog direktora GIKIL-a.

Stav menadžmenta GIKIL-a je da ukoliko se želi zadržati visoka pozicija na tržištu, kompanija mora neprekidno raditi na inovacijama i razvoju, što u konačnici za cilj ima kvalitetniji proizvod i zadovoljnoga kupca. U tom smislu u proteklom periodu aktivnosti GIKIL-a bile su fokusirane na automatizaciju, optimalizaciju i modernizaciju postrojenja fabrike đubriva.

Ove aktivnosti imale su za rezultat smanjenje gubitaka u procesu proizvodnje, poboljšanje kvaliteta, pakovanje gotovog proizvoda prema evropskim standardima, te stvaranje uslova za nove proizvode i zadovoljavanje ekoloških standarda.

Kako su istakli u menadžmentu, Global Ispat Koksna industrija Lukavac u fazi je i realizacije projekta certificiranog smanjenja stakleničkih gasova (CDM projekat), koji je vezan za Azotaru. Namjera je da se u postrojenju za proizvodnju azotne kiseline u Fabrici đubriva u GIKIL-u instalira sekundarni katalizator koji će dovesti do smanjenja stakleničkih gasova. Projektovanje je već okonačno, a GIKIL je spreman sa evropskim partnerima krenuti u realizaciju ovog zahtjevnog projekta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.