NavMenu

Ideja o dobijanju biogasa iz stajskog đubriva - Svaki farmer može proizvesti dovoljno struje za domaćinstvo i štalu

Izvor: Pobjeda Utorak, 14.06.2022. 08:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LianeM/shutterstock.com)Ilustracija
Godinama unazad najodgovornijima u državi puna su usta priče o obnovljivim izvorima energije, zelenoj ekonomiji, održivom razvoju... a idejom o proizvodnji bio-gasa Šavničanina Ranka Kovijanića niko da se ozbiljnije pozabavi.

Ne krije Kovijanić da je razočaran zbog toga, a kaže da je prije nekoliko godina od Zavoda za intelektualnu svojinu i patente dobio pozitivnu ocjenu, te da je njegov projekat proizvodnje metana iz stajskog đubriva ocijenjen kao jedinstven u Crnoj Gori, pa i šire.

- Upoznao sam s ovom idejom i prethodne ministre poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i aktuelnog, ali i sadašnje rukovodstvo Elektroprivrede Crne Gore. Međutim, taj moj patent još je u njihovim fiokama. Riječ je o projektu koji je idealan za farme, jer se zahvaljujući njemu proizvodi bio-gas iz stajskog đubriva, odnosno, dovoljno energije za kompletno domaćinstvo. Vidim da je sad lokalna uprava Nikšića angažovala Holanđane da na sličan način riješe problem deponije Mislov do, a ja sam im to predlagao prije dvije decenije. Moja ideja je idealna za domaćinstva u ruralnim područjima, a kompletan projekat ne iziskuje ogromnu investiciju. Na primjer, farmer koji ima pet krava iz stajskog đubriva može da dobije dovoljno energije za zagrijavanje i osvjetljenje kompletne štale, ali i domaćinstva, a da i ne govorim koliko bi gasa mogao obezbijediti ukoliko ima više stoke. Uz to, pošto se metan "izvuče", dobija se ekološko đubrivo - tvrdi Ranko Kovijanić iz šavničkog sela Pošćenje.

Penzioner nikšićkog građevinskog preduzeća Crna Gora neko ga je pozvao iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i obavijestio da je logično da se njegovom idejom pozabavi Ministarstvo kapitalnih investicija. Dobio je kontakte i novu nadu da će njegova ideja zaživjeti.

- Svi pričaju o obnovljivim izvorima energije, ali rezultati su nam vrlo skromni. Valjda kao potomci Nikole Tesle svi očekuju neke velike i epohalne izume, pa su im ovi mali projekti mizerni - uz osmijeh će Kovijanić.

Tvrdi Šavničanin da je samo neophodno izvršiti pojedina mjerenja kako bi se utvrdilo koliko se energije dobija iz koje količine stajnjaka, ali i da je investicija apsolutno isplativa.

- Penzioner sam i nemam sredstava da do kraja realizujem jedan takav projekat, pa zbog toga i očekujem da neko "stavi prst na čelo" i zapita se do kad ćemo bio-gasom štetiti ozonski omotač i istovremeno gubiti sve dragocjeniju energiju. U Evropi se odavno deponije iskorišćavaju na sličan način - zaključuje Kovijanić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.