NavMenu

Monteživ najavio obustavu proizvodnje - Zbog čega se zatvara najveći proizvođač pilećeg mesa u CG

Izvor: Vijesti Petak, 10.06.2022. 07:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: CHAIWATPHOTOS/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Monteživ iz Nikšića, najveći proizvođač pilećeg mesa, saopštila je prekjuče da zbog spora sa Opštinom Nikšić i Komunalnim preduzećem obustavlja sve proizvodne aktivnosti i da će otpustiti sve zaposlene.

Razlog za spor je problem u vezi odvoza i uklanjanja otpada iz klanice pilića. Opštinsko komunalno preduzeće je odbijalo da primi taj otpad, zbog čega je kompanija morala da zakupi privatno zemljište gdje je kopala rupe i zatrpavala ogromne količine ovog otpada, što je izazvalo velike troškove. Monteživ je podnio i tužbu protiv Opštine i Komunalnog, pozivajući se da prema Zakonu o veterinarstvu Opština treba da obezbijedi odvoz otpada od klanja.

Iz Opštine su juče saopštili Vijestima da ne mogu da komentarišu najavu zatvaranja farme i optužbe Monteživa, jer je u toku sudski postupak.

- Umjesto primjene zakona, Opština je primorala našu kompaniju da izvrši nezakonita plaćanja vlasniku deponije i čak je na sudu okrivila našu kompaniju kao nesavjesnu stranku zakopavanjem klaničnog otpada - saopštili su iz Monteživa navodeći da sa 40.000 živih pilića nisu imali alternativu.

Oni navode da je Apelacioni sud u septembru prošle godine u žalbi na raniju presudu Privrednog suda u korist opštine, donio rješenje da Opština mora ispuniti zakonsku obavezu. Međutim, Privredni sud je u ponovnom postupku u februarau ove godine ponovo presudio u korist Opštine, a zatim i Apelacioni sud 26. aprila. Zbog toga su advokati Monteživa Vrhovnom sudu predali zahtjev za reviziju postupka.

- S obzirom na ove okolnosti kompanija je takođe odustala od ulaganja još 200.000 ili 300.000 eura za veću automatizaciju i odgovarajuću farmu za uzgoj jednodnevnih pilića u Crnoj Gori. Pošto je Zakon o veterinarstvu prilično jasan zakon EU, kompanija je uvjerena da će Vrhovni sud proglasiti da je primjenljiv u ovom slučaju i da će Opština Nikšić biti odgovorna za velike štete, vjerovatno preko 2 mil EUR za uništavanje najveće farme pilića u Crnoj Gori. Ali to će potrajati još godinu-dvije, a u međuvremenu oko 25 ljudi ostaje nezaposleno dok ne počnemo da gajimo jednodnevnu piletinu i ponovo mognemo da prodajemo svježe crnogorsko pileće meso. Moramo da se zapitamo zašto lokalna vlast nema razumijevanja za sve ovo i da nam u praksi obezbijedi nešto što je već zakonom zagarantovano - naveli su iz Monteživa.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.