NavMenu

Sutra "Otvoreni dani Grada Banja Luka" - Predstavljanje projekta nagrađenog Beacon statusom

Izvor: eKapija Srijeda, 01.12.2010. 09:10
Komentari
Podeli

U okviru projekta Beacon šema, Administrativna služba Grada Banja Luka, 02. decembra ove godine, organizovaće "Otvorene dane Grada Banja Luka". Na "Otvorenim danima" biće predstavljen nagrađeni projekat Administrativne službe iz oblasti informatike, čiju prezentaciju je pripremio Odsjek za informatiku u saradnji sa Odjeljenjem za prostorno uređenje i Odjeljenjem za opštu upravu Administrativne službe Grada Banja Luka. Naime, za 2009. godinu, Banja Luka je nagrađena Beacon statusom za najbolje prakse u četvrtom krugu Beacon šeme, i to na temu: "Uspostavljanje i korištenje baza podataka u lokalnoj zajednici".

Očekuje se dolazak predstavnika 30 opština iz Republike Srpske i Feredacije BiH, kao i resornih ministarstava i Saveza opština i gradova.

"Dobijanjem ovog statusa, kao prestižnog priznanja, Banja Luka je osim prednosti preuzela i određene obaveze, koje su predviđene Memorandumom o razumjevanju potpisanom između Grada Banja Luka i Saveza opština i gradova Republike Srpske, a tiču se prvenstveno razmjene dobrih praksi sa ostalim opštinama", saopšteno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću.

Podsjećamo, priznanje Gradu Banjoj Luci je dodijeljeno zbog činjenice da je za svega šest godina intenzivne informatizacije, lokalna administracija prešla put od zastarjele "papirnate" administracije do savremene elektronske uprave, koja u svom svakodnevnom radu koristi savremene alate, sisteme i dostignuća iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

U obrazloženju priznanja u ovoj kategoriji, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Ministarstvo pravde FBiH naveli su da su "Beacon opštine, koje su nagrađene Beacon statusom, pokazale svoju predanost ka uspostavljanju i korišćenju baza podataka na način koji doprinosi jednostavnijem i efikasnijem obavljanju poslova, kao i racionalnijem korišćenju kadrovskih i materijalnih resursa".

Za učešće u četvrtom krugu ovog specifičnog takmičenja prijavilo se 26 opština, koje su poslale 34 aplikacije. "Beacon status" dodijeljen je za devet opština, a osim u kategoriji za najbolje rezultate postignute u oblasti uspostavljanja baze podataka, priznanja su dodijeljena i u kategorijama "Turistički potencijali u funkciji lokalnog razvoja" i "Upravljanje ljudskim resursima". Inače, "Beacon šema" je zvanično predstavljena u septembru 2005. godine, a usmjerena je na prepoznavanje i nagrađivanje najboljih praksi na opštinskom novu vlasti u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.