NavMenu

Uspješna priča iz Hadžića: Bosanska stolica sa etiketom renomiranih svjetskih dizajnera

Izvor: eKapija Utorak, 30.11.2010. 12:36
Komentari
Podeli

U tvornici stolica Adana Co u Hadžićima proizvode se stolice renomiranih svjetskih dizajnera koje krajne kupce pronalaze na tržištu Njemačke.

Proizvodnja je počela 1997. godine. Najprije su se izrađivali samo pleteni dijelovi stolice, a kasnije kroz lohn posao od partnera iz Njemačke firma dobiva konstrukcije i materijal. Biznis se počinje razvijati, a u Adani Co kreće proizvodnja.

Vlasnik kompanije, Nermin Ademović priča nam kako je ideja za osnivanjem jedne ovakve firme u BiH javila nakon povratka iz Njemačke, gdje se radeći u tvornici stolica upoznao sa nekoliko uticajnih ljudi iz ovoga biznisa. Pokrenuo je biznis, počeo sa pletenjem i tako ostvario uspješnu saradnju sa jednom od najvećih i najpoznatijih svjetskih kompanija u ovom biznisu.

Iako, nam nije želio otkriti o kojoj se tačno kompaniji radi Ademović ističe, kako je njeno ime u biznisu značajno isto kao što je to Ferrari u svijetu automobila.

Adana Co širi vidike

Nakon nekoliko godina uspješne saradnje i dokazivanja javljaju se i drugi kupci. Adana Co širi vidike. Počinje saradnja i sa ostalim renomiranim kompanijama u ovoj zemlji.

Nakon 13 godina rada ime Adana Co u svijetu namještaja ima veliki značaj. Njihovi klijenti su uglavnom kuće koje se bave dizajnerskim namještajem, a proizvodnja sa 20.000 stolica godišnje, proširila se na 30 - 40 hiljada.

"Radimo više modela stolica. Također, kod nekih modela radimo samo gornje dijelove ili samo sjedalice, dok opet kod trećih radimo kompletnu stolicu", kaže Ademović, naglašavajući kako se sve ove kombinacije rade u dogovoru sa partnerom.

Najjeftinija stolica proizvedena u hadžičkoj fabrici koja se u Njemačkoj pojavljuje pod markicom najpoznatijih svjetskih dizajnera košta nekoliko stotina eura.

Veliku pažnju u Adani Co posvećuju tehnologiji i kvalitetu sirovine, tako da se sve što ima veze sa proizvodnjom uvoze.

Radom do cilja

"Kompletna tehnologija je uvezena iz Njemačke i u onome što mi radimo mogu reći da u BiH trenutno nema opremljenije firme. Mi svake godine ulažemo u modernizaciju, u nove mašine i nove programe. Zadnje u što smo ugazili je proizvodnja spužve. Mi našu spužvu izlivamo direktno u kalupe i ova vrsta spužve je puno postojanija od rezane. Naime, ovako urađena spužva i nakon 20 godina zadržava isti oblik, istu udobnost što nikad ne možete dobiti sa rezanom spužvom", kaže Ademović, naglašavajući kako materijali koji oni ugrađuju u stolice su trenutno najskuplji i najkvalitetniji na tržištu.

Proizvodnja stolica odvija se na 2.000 m2 raspodjeljenih u četiri različita odjela i to bravariju gdje se radi konstrukcija željeza i inoxa, tapetariju, šivaonu i pletionicu. U fabrici je zaposleno 29 radnika, a kako kaže Ademović otvaranjem spužvare stvorena je mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta.

O Adani Co govore rezultati, tako da ponosno mogu reći da su postigli svoj cilj. U Njemačkoj je opće poznato da se u Adani Co mogu kupiti kvalitetne stolice kako pletene, tako i one izrađene od kože.

"O nama govori naš kvalitet i to je krilatica našeg uspjeha", ponosno na kraju razgovora za ekapija.ba kazao je vlasnik Adane Co.

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.