NavMenu

Sjeverna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 07.06.2022. 08:23
Komentari
Podeli
(Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)
Vlada Sjeverne Makedonije usvojila je nacionalni energetski i klimatski plan (NEKP) čime je postala prva članica Energetske zajednice koja je to učinila.

Nacionalni energetski i klimatski plan obuhvata period od 2021. do 2030. godine i predstavlja put za postizanje ciljeva do 2030. godine, saopštila je vlada, piše Vladimir Spasić za portal Balkan Green Energy News.

Nacionalne energetske i klimatske planove je kao obavezu za svoje članice uvela Evropska unija u okviru paketa Čista energija za sve Evropljane, koji je usvojen kako bi pomogao EU da postigne svoje energetske i klimatske ciljeve za 2030: smanjenje emisija od najmanje 40%, povećanje udjela obnovljive energije na 32% i poboljšanje energetske efikasnosti 32,5%. Članice Energetske zajednice (EnZ) nemaju obavezu da ih usvoje, već samo preporuku, ali sve ih pripremaju.

Sjeverna Makedonija je bila prva članica Energetske zajednice koja je podnijela svoj nacrt NECP Sekretarijatu. Samo Albanija bi mogla da uporedi svoj napredak sa Sjevernom Makedonijom, jer je i ona podnijela nacrt, dok ostale zemlje Zapadnog Balkana kasne.

Direktor Sekretarijata Artur Lorkowski čestitao je vladi Sjeverne Makedonije na postavljanju jasnog puta energetske tranzicije usvajanjem NEKP-a. Lorkowski je istakao da taj potez odražava posvećenost zemlje dekarbonizaciji i transformaciji ekonomije i energetskog sistema kako bi se suočila sa novim izazovima XXI vijeka.

Sekretarijat će biti snažan partner Sjevernoj Makedoniji u unapređenju društveno prihvatljive energetske tranzicije, usklađene sa ambicijama Evropskog zelenog dogovora, dodao je on poslije sastanka sa potpredsjednikom Vlade za ekonomska pitanja Fatmirom Bitićijem.

Njih dvoje su se saglasili da pojačaju saradnju kako bi se ubrzala pravedna energetska tranzicija.

Inače, NEKP pokriva pet najvažnijih dimenzija Evropske energetske unije: dekarbonizacija (emisije gasova sa efektom staklene bašte i obnovljiva energija), energetska efikasnost, energetska sigurnost, unutrašnje energetsko tržište, i istraživanje, inovacije i konkurentnost.

Dekarbonizacija – elektrane na ugalj se zatvaraju do 2027.

Što se tiče dekarbonizacije, Sjeverna Makedonija namjerava da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte 82% u odnosu na 1992. Da bi to postigla, planira da promoviše prelazak energetskog sektora na tehnologije sa niskim sadržajem ugljenika.

Ključne mjere su postepeno zatvaranje termoelektrana na ugalj (TE Oslomej i TE Bitola do 2027. godine), ubrzanje korišćenja obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije i mjere energetske efikasnosti u svim sektorima, navodi se u NEKP-u.

Uvođenje poreza na CO2 ubrzaće postepeno ukidanje konvencionalnih goriva, uz stimulisanje ulaganja u obnovljive izvore energije i sprovođenje mjera energetske efikasnosti. Оbnovljivi izvori energije, kako se navodi, dobijaće podršku u vidu fid-in tarifa i aukcija.

Udio obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji energije trebalo bi do 2030. da dostigne 38%, uz 66% u bruto proizvodnji električne energije, 45% u bruto potrošnji za grijanje i hlađenje i 10% u finalnoj potrošnji energije u saobraćaju.

Energetska efikasnost – smanjenje potrošnje energije do 34,5%

Projekcije govore da će potrošnja primarne i finalne energije porasti za 38 odnosno 55%, do 2040. godine u odnosu na 2017. kao rezultat privrednog rasta.

S obzirom na to da zemlja ima ograničene rezerve lignita i biomase, koji se kao domaći resursi trenutno najviše koriste u energetici, cilj je da se posebna pažnja posveti energetskoj efikasnosti, navodi se u planu.

NEKP predviđa niz politika i mjera u cilju smanjenja potrošnje energije u zgradama (domaćinstva, komercijalni i javni objekti), industriji, transportnom sektoru, kao i smanjenja gubitaka u prenosnoj i distributivnoj mreži.

Do 2030. bi trebalo da se smanji potrošnja finalne energije od 20,8%, a primarne 34,5%, u oba slučaja u poređenju sa scenarijem "business as usual".

Energetska bezbjednost – zadržavanje postojećeg nivoa uvozne zavisnosti

Sjeverna Makedonija namerava da smanji svoju energetsku zavisnost sa 60 na 59% do 2030.

Plan je da se uz veću upotrebu obnovljivih izvora i energetske efikasnosti postane manje zavisan od uvoza energije, ali i diversifikuju izvori snabdijevanja korišćenjem prirodnog gasa, uglavnom u industrijskom sektoru.

Mjere obuhvataju povećanje broja prozjumera, izdavanje garancija porekla, izgradnju hidroelektrana (uključujući reverzibilne) i gasnih elektrana (uključujući kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije).

Unutrašnje energetsko tržište – novi interkonektori sa regionom

Sjeverna Makedonija planira da uspostavi dan-unaprijed tržište, da ga spoji sa istim tržištem bugarske berze IBEX i da učestvuje u inicijativama za uspostavljanje regionalnog tržišta.

Namjera je da se diversifikuju rute snabdijevanja planiranim gasovodima sa regionom, kao i da se podstakne izgradnja solarnih termalnih kolektora za toplu vodu, posebno za energetski siromašne potrošače.

Planirano je da se poveća odziv potrošnje (eng. demand response) zajedno sa uvođenjem cjenovnih signala za električnu energiju u realnom vremenu kako bi se potrošači podstakli da učestvuju u balansiranju i povećaju kapacitet za skladištenje energije. NEKP predviđa pripremu godišnjeg programa za ugrožene potrošače kako bi se obezbjedila njihova zaštita od cjenovnih šokova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.