NavMenu

Slobodno skladištenje robe od naredne godine u luci Bar

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 29.11.2010. 16:27
Komentari
Podeli

"Od naredne godine partnerima iz BiH biće omogućeno da slobodno skladište robu na 71 hiljadi metara kvadratnih u slobodnoj zoni u luci Bar", izjavio je izvršni direktor Kompanije "Kontejnerski terminali i generalni teret" iz Bara Andrija Radosinović na današnjoj prezentaciji kompanije u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

"Stari znanac – doker u novom ruhu" bila je tema prezentacije Andrije Radusinovića, izvršnog direktora kompanije AD „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ Bar. Radusinović je govorio o organizaciji Luke Bar koja sa 52 hektara operativnog terminalskog prostora za logistiku ima veoma dobar potencijal.

Naglasio je značaj Europskog koridora kao prednost za razvoj logistike, a govorio je i o terminalu za prihvat post panamax i post panamax plus brodova, poziciji međunarodnih operatera, komunikaciji sa svim aktualnim brandovima, potencijalu tržišta, kapitalnim projektima infrastrukture, regionalnoj infrastrukturnoj mreži, multimodalnom transportu, kapacitetima i razvoju, projektima za prosperitet, investicijama na kontejnerskom terminalu, kapitalnoj opremi za 2011. godinu, te o viziji uspjeha integracija u domenu aktivnog poslovanja.

"Slobodno skladištenje biće omogućeno našim partnerima iz BiH u dijelu opreme iz BiH prije svega drveta", rekao je Radosinović.

On je naveo da je ova kompanija sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisala prvi preliminarni ugovor u izonosu od 4,5 miliona eura za dva pokretna krana.

"Sa nova dva krana moći ćemo da izvršimo pretovar 80 kontejnera za jedan čas, a do sada smo mogli da izvršimo pretovar od 25 do 30 kontejnera", pojasnio je Radosinović.

Prisutnima se obratio i predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Veselin Poljašević koji je istaknuo važnost Luke Bar ne samo za Crnu Goru već i za sve zemlje u okruženju. Poljašević je kazao da je prezentacija Luke Bar povod da se razgovara i o željezničkoj i putnoj infrastrukturi. Također je naglasio da Bosna i Hercegovina bilježi pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj robnoj razmjeni s Crnom Gorom, ali i da je potrebno uspostaviti bolje poslovne odnose.

Prezentaciji je prisustvovao i veleposlanik Republike Crne Gore u Bosni i Hercegovini Dragan Đurović. On je istaknuo izvanredne političke odnose između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, bilateralnu suradnju i izjavio kako je Luka Bar bogatstvo Crne Gore koja kao alternativna luka može pomoći privredi Bosne i Hercegovine.

Kompanija "Kontejnerski terminali i generalni teret" iz Bara zapošljava 974 lica i bavi se pretovarom kontejnera generalnog tereta i drvne građe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.