NavMenu

Počela konferencija "Dani dobroga vjetra" - Vjetar u leđa obnovljivim izvorima energije

Izvor: eKapija Subota, 04.06.2022. 08:17
Komentari
Podeli
(Foto: PIxabay.com/Bianca-stock-photos)
u četvrtak je u Dubrovniku počela međunarodna dvodnevna konferencija Dani dobroga vjetra. Održava se u situaciji kad cijela Europa traži načine za što brži prelazak na obnovljivu energiju. Uz partnersku podršku WindEurope i pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede i održivog razvoja Hrvatske, više od 250 učesnika iz Hrvatske, zemalja regiona i Europe okupilo se u Dubrovniku na ovom velikom događaju u organizaciji Obnovljivih izvora energije Hrvatske.

Direktorka OIEH, Maja Pokrovac, istakla je u uvodnom govoru važnost konferencije, kao i ulogu Hrvatske u regionu:

- Kolege iz regiona su vrlo zainteresovane i žele da sarađuju s nama. Hrvatska mora raditi mnogo bolje kako bi imala što više projekata iz OIE. Evropa ne želi administrativne prepreke, naš posao je da ih uklanjamo. Saradnja svih učesnik je ključna i neophodna kako bi se obnovljivi izvori energije dalje razvijali. Ono što želi Evropa želimo i mi, a to je što više obnovljive energije, ali je istovremeno jasno da bez saradnje ne možemo ostvariti tu zelenu tranziciju do željenih megavata instalirane snage koji će do 2030. godine, nadam se, biti 5000 MW - rekla je Pokrovac.

Ivo Milatić, državni sekretar za energetiku hrvatskog Ministarstva privrede i održivog razvoja istakao je da su Dani dobroga vjetra pravi vjetar u leđa obnovljivim izvorima energije.
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)

- Energija vjetra je značajna, potencijal je ogroman, Hrvatska ima dobru lokaciju, elektrane koje rade 3.800 sati godišnje i država je odlučila da uvede sistematičan pristup razvoju obnovljivih izvora energije. Promijenili smo zakone, u toku je izrada podzakonskih akata, trenutno se radi na sisitemu za priključenje na mrežu, metodologija mora biti što bolja. Svi se moraju uključiti kako bi se ubrzale i skratile procedure, to nas zanima. Vjetar i obnovljiva energija strateški su važni Hrvatskoj, a nadam se da ćemo na konferenciji zajedno doći do odgovora na koji način brže, i ne ugrožavajući životnu sredinu, dostići naše zelene ciljeve - rekao je Milatić.

Evropa novim planom REPowerEU traži i od Hrvatske da poveća kapacitete projekata energije vetra i to novih 1400 MW instaliranih kapaciteta do 2030. godine.

Da bi to uspjela, zemlja mora da pojednostavi i skrati procese izdavanja dozvola za nove OIE projekte, navodi se u saopštenju OIE Hrvatska.

- Oni su trenutno dugotrajni i po tome Hrvatska nije izuzetak - poručio je Džajls Dikson (Giles Dickson), direktor WindEurope, krovnog europskog udruženja za energiju vjetra koje je partner konferencije.
(Foto: Shutterstock)

- Srećan sam što je WindEurope partner konferencije koja se događa sad, u ključna vremena za energiju u Evropi. Hrvatska može još mnogo i ima potencijal za nove vjetroelektrane i radujem se što ću vam moći pokazati kako to možete ostvariti - rekao je na otvorenju konferencije Dikson.

U nastavku konferencije u svojoj prezentaciji govorio je o tome na koji način Hrvatska može doći do željenih megavata novih instalacija poboljšanjem procesa izdavanja dozvola i napomenuo da je Europska komisija promatrajući situaciju u svakoj pojedinoj zemlji članici izdvojila točno određena područja koja treba poboljšati.

- Prema hrvatskim zakonima, morate koristiti tehnologiju koja je bila u originalnoj prijavi za dozvolu, a većina evropskih država dopušta fleksibilnost tako da možete modernizirati tehnologiju, umjesto da zaglavite s onom koja je možda bila najbolja prije pet godina - naglasio je Dikson.

Napomenuo kako je važno što prije ukloniti te prepreke i isto tako brzo ustanoviti "go-to" područja, mjesta za brzi razvoj projekata OIE za koje će se dozvole izdavati u roku od godine dana.

- Kada imate dobre i kvalitetne projekte nije problem pronaći način za njihovo finansiranje, tako to radi naša banka, Evropska banka za obnovu i razvoj. Što se tiče privatnog sektora, on bi morao da se koncentriše na ono što dobro radi: identifikaciju dobrih lokacija, razvoj projekata, ishođenje dozvola i osiguravanje finansiranja kako bi se moglo početi s izgradnjom - rekao je Grzegorz Zielinski, Head of Energy Europe, EBRD, koji je bio jedan od sagovornika na panelu.


Ovakve konferencije su važne zato što uspostavljaju dijalog između ključnih subjekata - ministarstava, investitora, županijskih i lokalnih zajednica, a saradnja među njima može odrediti brzinu razvoja projekata, navodi se u saopštenju.
(Foto: ekapija.com)
- Znali smo i pijre koliko su energija vjetra i sunca važne, no ova energetska kriza nam je pokazala da su mnogo važniji nego što smo mislili. Ovo je pravo vrijeme i prava tema i raduje me što je konferencija baš u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja ni nema drugih izvora energije osim obnovljivih koje ćemo nastaviti i dalje da razvijamo - rekao je Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije na otvorenju konferencije Dani dobroga vjetra.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je izuzetno izazovno upravljati gradom u vrijeme energetske krize i da je prije krize Dubrovnik krenuo prema zelenoj tradiciji, te stoga i ne čudi što je baš Dubrovnik odabran za mjesto održavanja konferencije.

- Dubrovnik je odavno prepoznao važnost ulaganja u obnovljive izvore energije i provodimo brojne projekte. Apsolutno podržavam uklanjanje administrativnih prepreka za razvoj novih projekata OIE, uz poštivanje naše kulturne baštine - poručio je gradonačelnik Franković.

- Ulaganje u obnovljive izvore energije ulaganje je u energetsku sigurnost države jer nema bolje i jeftinije energije od one iz vlastite zemlje - zaključak je Grzegorza Zielinskog na kraju prvog panela "Uslovi za ubrzanje energetske tranzicije", s kojim su se svi složili, zaključuje se u saopštenju OIEH.






Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.