Izvor: Fena | Petak, 26.11.2010.| 16:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH u zimsku sezonu ulazi s bogatijom turističkom ponudom

Direktor Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Goran Brčkalović izjavio je da će BiH u predstojeću zimsku sezonu ući s kompletnijom i bogatijom turističkom ponudom i da sve ukazuje da će, uz povoljnije vremenske uvjete, biti ostvaren veći turistički promet.

"Realno je očekivati da će registrovani turistički promet ostvariti oko 250.000 noćenja, što je za 25 posto više nego u prethodnoj turističkoj sezoni, međutim, i dalje ostaje problem većeg korištenja tih kapaciteta u vansezonskim periodima, a naročito ljeti", kazao je Brčkalović Feni.

Olimpijske planine Jahorina, Bjelašnica, Igman, zatim Ski-centar Babanovac - Vlašić, sportsko-rekreativni centri Risovac i Kupres, te skijališta na Kozari, Busovači, Oštrelju, Vlasenici, Vranici, Rujištu, Rostovu, Borju i drugi raspolažu s više od 60 kilometara skijaških staza koje su povezane s devet žičara i 26 ski-liftova i mogu opslužiti više od 20.000 skijaša na sat.

Za predstojeću turističku sezonu 2010./11., kaže Brčkalović, u toku su pripreme i niz aktivnosti radi efikasnijeg funkcioniranja svih sadržaja zimske turističke ponude.

Smještajni kapaciteti na planinama su raspoređeni po hotelima s tri i više zvjezdica, apartmanima, pansionima, planinarskim domovima i vikendicama koji raspolažu s više od 10.000 ležaja i u njima je u toku 2009. ostvareno više od 200.000 noćenja što je udio od oko 17 posto u ukupnom turističkom prometu BiH.

U strukturi dolazaka stranih turista oko 98 posto su bili turisti iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

U prethodnoj turističkoj sezoni, kaže Brčkalović, i pored dobro obavljenih priprema, već na početku sezone javili su se određeni propusti i nedostaci, koji su predstavljali poteškoće u ostvarivanju većeg turističkog prometa, a najveća prepreka svakako bila je nedostatak snijega u špici zimske turističke sezone.

"Cijene smještajnih kapaciteta i vertikalnog transporta su ostali na nivou prošle godine, a u pojedinim zimskim centrima imamo i snižavanje cijena u odnosu na prethodnu godinu. Prodaja aranžmana za novogodišnje praznike i dječije raspuste je zadovoljavajuća, a konkretnije informacije o popunjenosti zimskih centara za narednu sezonu imat ćemo na turističkoj berzi "Ususret zimi" na Jahorini", kazao je Brčkalović Feni.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.