NavMenu

Cijena novogradnje u Hrvatskoj ide na gore i zbog najave obavezne ugradnje solara

Izvor: Bussines Magazine Utorak, 31.05.2022. 07:30
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/andreas160578)
Zbog uvođenja obaveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je Jutarnjem listu iz više izvora u graditeljskoj branši.

Evropska komisija je prošle srijede objavila plan "REPowerEU: Plan za brzo smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva iz Rusije i podsticanje zelene tranzicije" u kojem je, pored ostalog, odredila obaveznu ugradnju solara u postojeće javne i poslovne zgrade te sve nove stambene zgrade počevši od 2026.

- Cijena gradnje će sigurno biti veća za nove zgrade, a razmjerno i veća za postojeće - ističu u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva (HKIG).

Takođe, iz te komore upozoravaju da se trošak ulaganja i održavanja svake zgrade treba gledati u njenom cijelom životnom ciklusu i tako raditi analiza troškova.

- Ako posmatramo cijeli životni ciklus zgrade, onda sigurno na kraju ne dolazi do povećanja troškova zbog ugradnje solara. Troškovi energije će se time smanjiti, a to je značajna stavka troškova u fazi upotrebe jedne zgrade - napominju u Komori.

Trošak ugradnje solara u zgrade, kako kaže Stjepan Talan, vlasnik najveće hrvatske fabrike solarnih panela Solvis iz Varaždina, kreće se od 40.000 do 70.000 kuna.

- Govorimo o cijeni instalacije solarnih elektrana snage tri do šest kilovata za porodične kuće i manje stambene zgrade. Tome treba dodati priključak na mrežu koji sada plaća domaćinstvo, a iznosi oko 3.000 kuna fiksno. U svakom slučaju, solarnim elektranama snage tri do šest kV godišnje proizvodi se oko 5.000 do 6.000 kilovatsati električne energije godišnje i štedi oko 5.000 do 7.000 kuna godišnje na troškovima struje - rekao je Talan.

On pozdravlja direktivu "REPowerEU" i podsjeća da se o obaveznoj ugradnji solara kao ideji govori već desetak godina.

- U Hrvatskoj nije bilo sistematskog pristupa koji bi dodatno motivirao na ugradnju elektrana. Zadnjih mjeseci interes za instalacije znatno je porastao, sve u očekivanju viših cijena električne energije - tvrdi Talan.

U Ministarstvu ekonomije i održivog razvoja Hrvatske kažu da su dosad solari ugrađeni na 3.780 stambenih zgrada, a u proceduri je dodatnih 340 novih ugradnji. Na pitanje kada se može očekivati unos obaveze ugradnje solara na nove stambene zgrade u zakonodavstvo, u Ministarstvu kažu da to zavisi od postupka usklađivanja prijedloga EK između zemalja članica EU.

- Već sada je naš zakonodavni okvir poticajan za ugradnju solara, skraćene su procedure i u većini slučajeva ne izdaju se dodatne dozvole jer se radi o jednostavnim građevinama u okviru postojećih objekata. U odnosu na program REPowerEU, omogućit će se dodatni financijski instrumenti za implementaciju fotonaponskih elektrana - kažu u Ministarstva gospodarstva.

U Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva očekuju da će uvođenje obaveze ugradnje solara u javne, poslovne i stambene zgrade ići postupno. U Komori računaju da će ta obaveza prvo biti uvedena za nove javne i poslovne zgrade, zatim za postojeće javne i poslovne zgrade, a na kraju će doći na red nove stambene zgrade.

- Investicija se, bez državnih podsticaja, vraća tek za dvadesetak godina - upozoravaju u HKIG-u.

Iako se u javnosti mogu čuti procjene da bi se obaveza ugradnje solara u nove stambene zgrade mogla uvesti već 2024. godine, u Komori su saglasni s procjenama da je EK predložila 2026. kao godinu u kojoj bi počela da se primjenuje obaveza. Neke članice EU već su uvele obaveznu ugradnju solara u stambenu novogradnju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.