NavMenu

Auto-gas dosegao rekordnu cijenu

Izvor: Nezavisne novine Petak, 26.11.2010. 11:11
Komentari
Podeli

U proteklih nekoliko dana na benzinskim pumpama u cijeloj BiH došlo je do poskupljenja auto-gasa za oko pet feninga, tako da je cijena ovog energenta dostigla rekordnu vrijednosti u ovoj godini.

Cijene auto-gasa se na nivou BiH u prosjeku kreću oko 1,15 KM, a od prosječne cifre na velikom broju pumpi postoje i značajna odstupanja.

Tako na "Energopetrolovim" pumpama u FBiH auto-gas košta 1,20 KM, dok na "Petrolovim" pumpama u RS košta 1,12 KM.

Amela Kečo, sekretar Udruženja prometnika naftnim derivatima u FBiH, rekla je da je do posljednjeg poskupljenja došlo zbog toga što su u posljednjih sedam dana dobavljači auto-gasa povećali njegovu cijenu u čak tri navrata.

"U BiH postoji veliki broj dobavljača auto-gasa, zbog čega postoje i velike oscilacije u cijenama", objasnila je Kečo.

Prije pet mjeseci cijena litra auto-gasa je prvi put nakon dvije i po godine probila "psihološku granicu" od jedne marke za litar i od tada cijene auto-gasa bilježe konstantni rast.

Tako je početkom juna za litar auto-gasa na pumpama sarajevskog "Energopetrola" bilo potrebno izdvojiti 1,03 KM, dok je njegov litar na benzinskim stanicma slovenačkog "Petrola" u Banjaluci koštao 1,02 KM.

Vojin Mitrović, predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS, rekao je da je do posljednjeg poskupljenja auto-gasa došlo zbog povećanja proizvođačkih rafinerijskih cijena ovog energenta.

"Mislim da je jedan od osnovnih uzroka novog rasta cijena auto-gasa u njegovoj povećanoj potrošnji u ovom periodu godine, što je prouzrokovalo rast njegovih cijena na svjetskoj berzi, pa i u rafinerijama", rekao je Mitrović i dodao da su cijene auto-gasa u bijeljinskoj regiji niže i kreću se od jedne KM do 1,07 KM.

On je prokomentarisao da su cijene auto-gasa u FBiH više zbog toga što se u ovom entitetu primjenjuju daleko veće marže na naftne derivate.

Poskupljenje auto-gasa ne ide na ruku i servisima koji se bave ugradnjom sistema za njegovo korištenje. Kako su nam rekli u jednom banjalučkom servisu, u posljednje vrijeme gotovo da i nemaju posla.

Navode da je prvi "udarac" napravila ekonomska kriza, koja je dosta osiromašila stanovništvo, a potom i relativno visoke cijene auto-gasa.

Kako objašnjavaju, nekada je razlika benzin - gas iznosila 1,2 KM, a sad je ta razlika pala na oko 80 feninga.

Inače, cijena ugradnje sistema za korištenje auto-gasa, u zavisnosti od vrste vozila, košta između 650 i 2.500 KM.

Za četvorocilindrične benzinske EURO-3 motore, koji su najčešći kod nas, cijena ugradnje je oko 1.300 KM.

Nemanja Pavlović, koji već četiri godine u svom audiju 80 koristi auto-gas, kaže da je sve manje isplativo koristiti ovaj energent.

Kaže da je nekada bilo daleko povoljnije voziti se na gas, dodajući da lično misli da trgovci namjerno "nabijaju" cijene gasu pošto ga koristi sve više vozila.

On smatra da bi i država, kao što ima slučajeva i u Evropi, trebalo da interveniše na tom dijelu tržišta, jer se radi i o ekološki prihvatljivijem gorivu.

Ipak, Pavlović misli da su posljednja poskupljenja samo sezonskog karaktera, te da očekuje da bi cijene trebalo da se vrate u "normalu".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.