NavMenu

Uposleni svi kapaciteti Kosmosa - Za autoindustriju Austrije i Njemačke izrađuju metalne konstrukcije

Izvor: Glas Srpske Subota, 28.05.2022. 12:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: michaeljung/shutterstock.com)Ilustracija
Vazduhoplovni zavod Kosmos iz Banjaluke i u ovoj godini nastavio je trend pozitivnog poslovanja, a zahvaljujući ugovorima sa poslovnim partnerima iz zapadne Evrope u ovom preduzeću imaju pune ruke posla.

Istakao je to za Glas Srpske direktor Kosmosa Dušan Vještica, naglasivši da je iza ovog preduzeća pet godina zaredom pozitivnog poslovanja te da ništa manji rezultat ne očekuje i na kraju tekuće poslovne godine.

- Interne analize na kvartalnom nivou pokazuju da smo nastavili pozitivno poslovanje. Svi kapaciteti su nam zauzeti. Realizujemo veoma značajan ugovor sa Ministarstvom odbrane Srbije, a za autoindustriju Austrije i Njemačke izrađujemo određene metalne konstrukcije - rekao je Vještica.

Naglasio je da uredno servisiraju sve obaveze, kao i one proistekle iz plana restrukturiranja koji završava 2030. godine.

Vještica ističe da je plan preduzeća da i ovu godinu završe pozitivno uprkos svim otežavajućim okolnostima sa kojima se suočavaju svi privrednici, kako domaći tako i u regionu.

Na ruku im ne idu konstantne promjene cijena repromaterijala.

- Dugoročne planove ne pravimo jer niko ne zna šta će se dešavati na globalnom nivou. Cijene energenata i željeza skaču iz dana u dan, tako da je nezahvalno davati bilo kakve dugoročne prognoze. Plan nam je da završni račun bude u plusu, a za ostalo ćemo vidjeti - poručio je Vještica.

Kosmos je bio na ivici stečaja i potresali su ga štrajkovi zaposlenih, ali je počeo da se oporavlja zahvaljujući procesu restrukturiranja koji je donesen 2017. godine i sklapanju novih ugovora.

Prvi put nakon 11 godina Kosmos je 2017. godinu završio u plusu, ostvarivši zaradu od oko 2,5 mil KM.

Niz uspješnih godina je nastavljen pa je Vazduhoplovni zavod iz Banjaluke prošlu godinu završio sa dobiti od 80.000 maraka.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.