NavMenu

FORTO: Fokus Vlade KS biće Univerzitet i razvoj Kampusa

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.05.2022. 09:41
Komentari
Podeli
Edin Forto (Foto: YouTube/Screenshot)Edin Forto
Trodnevna radionica na kojoj je planirano predstavljanje potencijalnih varijantnih rješenja osnovne koncepcije razvoja Kampusa Univerziteta u Sarajevu počela je juče u prostorijama Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta UNSA.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je prilikom pozdravnog obraćanja podsjetio na Ugovor o saradnji između Kantona Sarajevo, Univerziteta u Sarajevu i Evropske investicijske banke (EIB) koji je potpisan prošle godine, u svrhu podrške izradi generalnog plana obnove Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, to je osnova za važan projekt urbane obnove u Sarajevu i prva investicija EIB-a u obrazovni sektor u Bosni i Hercegovini. Kako je dodao, ishod procesa koji vodi do razvoja Kampusa Univerziteta je ključan, ali kako je naveo i sam proces je veoma važan.

- Ponosan dam da smo pokrenuli ovakvo nešto, da ćemo pokrenuti razvoj Kampusa, samim tim i razvoj Univerziteta, Sarajeva kao naučno-istraživačke destinacije, poželjnog mjesta za život. Ovo je ključan proces, koji će narednih nekoliko godina stavljati Sarajevo na univerzitetsku mapu Evrope. Uvjeren sam da će Kampus na kraju izgledati odlično, mogu garantovati da će u narednom periodu fokus Vlade KS biti upravo na Univerzitetu i razvoju Kampusa - naveo je premijer Forto.

Dodao je da je već otpočeo proces urbane transformacije Kampusa, te da će umjesto ruševina građanima biti ponuđene parkovske površine, trim staze, prostor za porodice i djecu...

Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr Rifat Škrijelj je istakao da je organizovana radionica ključna prekretnica u projektovanju i planiranju Kampusa Univerziteta u Sarajevu, te da će tokom radionice biti predstavljene tri opcije masterplana Kampusa. Također, rektor Škrijelj je naglasio da je cilj ove trodnevne radionice prikupljanje ulaznih informacija od svih zainteresiranih strana kako bi se odredila preferirana opcija masterplana koja će ići u dalju razradu, saopšteno ej iz Vlade KS.

Prezentacije je održao tim izabranog konsultanta Ove Arup & Partners International Limited (Velika Britanija), uz prisustvo svih članova imenovanih u radnu grupu pod nazivom "Stakeholder forum", te predstavnika Univerziteta u Sarajevu, njegovih organizacionih jedinica i Savjeta plana.

Predmetna radionica je jedna u nizu radionica koje su metodologijom rada predviđene u okviru projekta "Sarajevo Campus Regeneration Project", a koji provodi Univerzitet u Sarajevu uz podršku Evropske investicijske banke (EIB).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Saobraćaj

Vlada RS nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju - U toku izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu

Vlada Srpske nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju, zemljište na kojem će biti izgrađen je deminirano, a u toku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Poručeno je to iz Ministarstva saobraćaja i veza RS u odgovoru na poslaničko pitanje Đorđa Vučinića iz Liste za pravdu i red koji je tražio odgovore kada će konačno početi gradnja trebinjskog aerodroma. Iz resornog ministra su prvo podsjetili da je još u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.