NavMenu

Šef Svjetske banke upozorava na globalnu recesiju

Izvor: Klix Četvrtak, 26.05.2022. 13:33
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Šef Svjetske banke, David Malpass upozorio je da ruska invazija na Ukrajinu može izazvati globalnu recesiju dok cijene hrane, energije i đubriva rastu.

Malpass je rekao kako je teško vidjeti način na koji bi se recesija mogla izbjeći, a da serija lockdowna u Kini zbog koronavirusa izaziva dodatnu zabrinutost oko usporavanja svjetske privrede.

Kako je kazao samo ideja da su cijene energenata narasle za duplo dovoljno je da izazove svjetsku recesiju.
Prošlog mjeseca, Svjetska banka je svoju prognozu rasta svjetske privrde smanjila za jedan procenat na 3,2 posto.

Malpass je istakao kako su evropske zemlje još uvijek previše ovisne o ruskim energentima. Visoke cijene energenata već stvaraju pritisak na Njemačku koja je četvrta najveća svjetska ekonomija.

Sa druge strane Kina se i prije rata u Ukrajini nalazila u problemima zbog stanje na tržištu nekretnina. Također, kineski premijer Li Keqiang je rekao kako je posljednjim "zaključavanjem" ekonomija ove države više pogođena nego onim iz 2020. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.