NavMenu

SOFTIĆ: Neophodno donošenje hitnih mjera radi odgovora na rast cijena

Izvor: Klix Četvrtak, 26.05.2022. 13:13
Komentari
Podeli
Senad Softić (Foto: cbbh.ba)Senad Softić
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH) Senad Softić u utorak je prisustvovao u Briselu sastanku u sklopu redovnog godišnjeg Ekonomskog i finansijskog dijaloga između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana i Turske.

Sastanak je posvećen dijalogu o ekonomskim izazovima u regiji Zapadnog Balkana, kao i mjerama za podršku održivom i inkluzivnom oporavku od ekonomske krize.

Zajedno sa ostalim predstavnicima centralnih banaka i ministarstava finansija zemalja Zapadnog Balkana i Turske razgovarano je o aktuelnoj ekonomskoj situaciji, postignutom napretku u ovim zemljama i preporukama za unapređenja u budućnosti u kontekstu procesa evropskih integracija.

Softić se osvrnuo na ekonomiju BiH, te na stanje u bankarskom i finansijskom sistemu koji je pokazao stabilnost u izazovima tokom pandemije i trenutnih geopolitičkih dešavanja.

Istakao je da je valutni odbor, kao monetarna politika koju provodi CB BiH, bio sidro za sve druge ekonomske politike, te je istakao unapređenja koja je Centralna banka BiH poduzela u prethodnom periodu.

Guverner je ukazao na potrebu da relevantne institucije u zemlji donesu hitne mjere kako bi se adekvatno odgovorilo na izazove rasta cijena, posebno energenata, te naglasio kako će Centralna banka BiH nastaviti da održava monetarnu stabilnost, pomaže finansijsku stabilnost i dalje unapređuje svoje poslovanje uz koordinaciju sa ostalim relevantnim institucijama u zemlji, pružajući na taj način podršku ukupnoj stabilnosti privrede.

- Reformski zamah i ubrzana integracija u EU od vitalnog su značaja za BiH u prevazilaženju globalnih ekonomskih izazova, kao što su cijene energenata, problem globalne ponude i inflatorni pritisci - istakao je guverner Softić.

Evropska komisija i Evropska centralna banka su u zajedničkom izvještaju za BiH naglasile značaj i ulogu monetarne politike i valutnog odbora koji uživa kredibilitet u javnosti i ključni je uslov za monetarnu stabilnost u zemlji, a date su preporuke da se nastavi štititi integritet valutnog odbora i nezavisnost CBBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.