NavMenu

Svečano otvoreno sarajevsko porodilište na Jezeru

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.11.2010. 12:32
Komentari
Podeli

Povodom Dana državnosti BiH 25. novembra, presjecanjem vrpce svečano je ozvaničen završetak projekta obnove sarajevskog porodilišta na Jezeru.

Prelaskom na novu lokaciju povećan je broj smještajnih kapaciteta,a renovirano porodilište imat će 120 kreveta, četiri operacione sale, pet porođajnih sala s najsavremenijom opremom.

Ministar zdravstva KS Mustafa Cuplov kazao je da je ovo jedan od najznačajnijih projekata u koji je Vlada Kantona Sarajevo izdvojila više od 22 miliona maraka budžetskih sredstava, a vlada Republike Turske više od šest miliona maraka.

Također, Zavod zdravstvenog osiguranja je prateći politiku Kantona Sarajevo i želje Kliničkog centra za obnove unutar KCUS-a izdvojio 54 miliona KM za četiri godine, dok je za projekt obnove porodilišta izdvojeno 17 miliona KM.

Podsjećamo, porodilište "Zehra Mujidović" bilo je jedno od najsavremenijih porodilišta u bivšoj Jugoslaviji. Tokom rata (27. maja 1992. godine) potpuno je uništeno. Od tada pa do današnjeg dana isprepletale su se različite priče, ali i borbe.

O toku realizacije ovoga projekta ekapija.ba je skupila neke detalje, natpise iz bh. medija, ali i izjave čelnika Kantona Sarajevo.

2003. - Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo odbijen je prijedlog predstavnika opozicije i bivšeg kantonalnog premijera Nermina Pećanca da se u ovogodišnji budžet uvrsti skoro milion maraka za projekat obnove i rekonstrukcije u ratu uništenog Porodilišta "Zehra Muidović".

2004. - Počela sanacija porodilišta

2005. - Na lokalitetu Jezero u Sarajevu zvanično obilježen završetak radova I faze sanacije/rekonstrukcije objekta bivšeg Porodilišta "Zehra Muidović" i objekta bivše Ginekologije za potrebe smještaja Ginekološko-akušerske i Pedijatrijske klinike u Sarajevu.

2005. – Denis Zvizdić, premijer KS : "Ovo je mjesto koje u čovjeku budi najdublja osjećanja. Mjesto gdje je nastao život, i zbog toga sam osobno zadovoljan činjenicom da ćemo najdalje u narednoj godini završiti ovaj objekt. Ovo će ponovo biti mjesto gdje će se rađati budući stanovnici Sarajeva i BiH".

Denis Zvizdić: "Očekujemo da će krajem 2006. ili početkom 2007. godine ovaj objekt biti u funkciji i na usluzi građanima KS-a i čitavoj BiH".

Građani Sarajeva potpisuju peticiju - Traži se od svih nivoa vlasti u Gradu i Kantonu Sarajevo hitan završetak obnove porodilišta "Zehra Muidović" Sarajevo i hitno preseljenje Ginekološko akušerske klinike KCUS u novoobnovljene prostorije.

2009. - Besim Mehmedić, premijer Kantona Sarajevo: "Gradnja teče po planu, imamo čvrsta obećanja da završetak objekta možemo očekivati krajem 2009. godine".

Pres služba KCUS-a 29. juni 2010. – "Očekivali smo preseljenje GAK na lokalitet Jezero u prvoj polovini 2010.godine (do 30.06.2010.). Zbog dugih tenderskih procedura nabavke medicinske opreme a koju provodi Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i nedovršenosti etaže 02 na novom lokalitetu koju izvodi firma Unigradnja i koja je odabrana od strane Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, planirani termin prelaska na lokalitet Jezero bi bio do 10.08.2010.god."

24. novembra - Preselile porodilje, osoblje i bebe na Jezero.

24. novemabar - U popodnevnim satima rođena prva beba na Jezeru.

25. novembar 2010.- Na lokalitetu Jezero svečano otvorena je nova Ginekološko-akušerska klinika.

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.