Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.11.2010.| 12:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nagrađena ideja Aleksandra Blagojevića - Ulica za virtuelne zanatlije i poslovne ljude

(Foto: b)

Mladi inžinjer informatike Aleksandar Blagojević jedan je od dobitnika nagrade za najbolju poslovnu ideju na takmičenju koje je organizirala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS u sklopu Globalne sedmice poduzetništva.

Njegova "Virtuelna zanatska ulica" prva je razrađena poslovna ideje po definiciji elektronskog poslovanja (e-business) na bosanskohercegovačkom prostoru.

Kao što klasične zanatlije imaju prostor gdje rade i prodaju svoje proizvode, Blagojević je želio individualcima nove generacije koji `čine čuda na računarima` dodijeliti vlastitu ulicu.

Virtualna zanatska ulica, ukoliko se pokrene, okupljat će sve "digitalne zanatlije" koji su osposobljeni za razne vrste informatičkih poslova, od onih trivijalnih kao što je obrada teksta u Wordu do najsoftisticiranijih kao što su video i audio produkcija.

Virtuelna zanatska ulica omogućava digitalnim zanatlijama da na najbrži i najpouzdaniji način plasiraju svoje proizvode i usluge te da dođu do potencijalnih klijenata. I u obrnutom pravcu: klijent lako može pronaći zanatliju.

"Digitalni zanatlija je svako onaj, koji rukuje bar jednom softverskom aplikacijom na računaru, ili izvodi složene radnje kao što su izrada web stranica, programiranje, video animacije, produkcija džinglova. Ukratko, ovaj sajt je idealan za ljude sa viškom vremena i manjkom novca, koji će raditi za one sa viškom novca i manjkom vremena", objašnjava Blagojević u razgovoru za portal eKapija.

U zanatskoj ulici poslovni ljudi mogli bi pronaći osobe koje će brzo i jeftino obaviti različite poslove, od transkripcija audio zapisa konferencije u tekst, do izrade neke softverske aplikacije ili programiranja u programskom jeziku Java ili PHP. S druge strane, web sajt pruža kompjuterskim čarobnjacima i ljudima koji su ovladali osnovnim kompjuterskim vještinama mogućnost za osnovnu, ali i za dopunsku zaradu.

Ova poslovna ideja je maksimalno aktuelna i moderna na prostorima BiH, jer pravo e-poslovanje nije bilo pravno izvodljivo do skora.

Naime, da bi ostvario svoju ideju, Blagojević je morao savladati dvije prepreke. Prva se odnosila na usvajanje nove i izmjena postojeće legislative za e-poslovanje. Zakonski okvir koji omogućuje elektronsko poslovanje donesen je "pet do dvanaest" – u završetku mandata prethodne vlasti i netom prije njegovog prijavljivanja na takmičenje za najbolju poslovnu ideju.

Druga prepreka koja će uskoro biti otklonjena je uvođenje sistema za naplatu putem Interneta. Spasonosno rješenje je došlo u vidu PikPaya.

(Foto: b)

"Poznato je da u Bosni i Hercegovini nije moguće plaćanje putem interneta, odnosno ne postoje servisi kao što su to u svijetu poznati PayPal i Moneybookers. U decembru ove godine u BiH bit će provomovisan sistem on line plaćanja pod nazivom PikPay. Radi se o sjajnoj ideji koju su pokrenuli sarajevski PIK.ba, sa inostranim partnerima koji će omogućiti sigurno plaćanje, naplatu preko interneta, omogućit će digitalni novac, lako i brzo poslovanje. Ujedno, PikPal je rješenje za kompletno funkcionisanje zanatske ulice onako kako sam ja zamislio - bez poštanskih i bankarskih šaltera, bez uplatnica – bez papira", naglasio je Blagojević.

Autor ove poslovne ideje je diplomirani elektro-inžinjer, smjer računarska tehnika, informatika i automatika i postdiplomac na Ekonomskom fakultetu pri Univerzitetu u Banjoj Luci, smjer Preduzetništvo informatičkog društva. Odbranio je diplomski rad na temu "Arhitektura e-biznis sistema". Specijalista za Internet i web tehnologije sa posebnim akcentom na koncepte e-trgovine, e-poslovanja i e-marketinga.

Godinama sticani kapital u smislu obrazovanja, znanja, vještina, kontakata i ažurnom praćenju trendova u IT sektoru u BiH i ex-Yu regionu je pretočio u poslovnu ideju koja se bazira na isključivo digitalnoj robi, digitalnom kanalu transporta i digitalnom novcu. Biznis koji živi samo na Internetu i od Interneta.

Nagrada za najbolju poslovnu ideju u iznosu od 2.500KM namijenjena je za osnivački kapital i troškove registracije za osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću, plus plaćeno vođenje poslovnih knjiga u trajanju od jedne godine.

Blagojević se nada da će uskoro njegova ideja, koje je ocijenjena kao progresivna i inovativna, uskoro zaživjeti u stvarnosti.

Nermina Voloder

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.