NavMenu

Banke u RS uduplale profit

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 25.05.2022. 12:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)Ilustracija
Bankarski sektor u Republici Srpskoj ostvario je lani neto dobit od 115,5 mil KM, što je za 62,7 miliona više u odnosu na godinu ranije, pokazuje najnoviji izvještaj Agencije za bankarstvo RS.

Prema podacima navedenim u godišnjem izvještaju, sedam banaka iskazalo je neto dobit u ukupnom iznosu od 122,8 mil KM, dok je jedna banka iskazala neto gubitak u iznosu od 7,3 mil KM.

Depoziti kao najznačajniji izvor finansiranja banaka sa učešćem od 77,8 procenata u ukupnoj pasivi iznosili su 7,5 mlrd KM i zabilježili su rast od 983,3 mil KM ili za 15% u odnosu na kraj 2020. U Agenciji za bankarstvo navode da je na rast depozita najviše uticao rast depozita Vlade i vladinih institucija zbog priliva od emitovanih obveznica, kao i povučenih tranši od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Osim depozita, porasla je i štednja, ali i zaduženost. Prema podacima navedenim u izvještaju, štednja stanovništva, uključujući i tekuće račune, iznosila je 4 mlrd KM i bila je veća za 11% u odnosu na kraj 2020. godine.

- Oročena štednja činila je 71,2% ukupne štednje i zadržala je isti nivo, dok je štednja po viđenju bez tekućih računa građana činila 26,2% ukupne štednje građana i bila je veća za 14% u odnosu na kraj 2020. godine. Štednja građana po viđenju i sredstva na tekućim računima kontinuirano kroz više izvještajnih perioda imaju rast, dok učešće oročene štednje opada - stoji u izvještaju Agencije za bankarstvo.

Kada je riječ o zaduženosti, ukupni krediti na kraju prošle godine iznosili su 5,7 mlrd KM, što je za 4% više u odnosu na kraj 2020. godine.

- Najveće učešće u ukupnim kreditima, 49%, i dalje imaju krediti dati stanovništvu koji su iznosili 2,8 mlrd KM i bili su veći za devet procenata, dok su krediti dati privatnim preduzećima porasli za tri procenta - navedeno je u izvještaju.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, nekvalitetni krediti lani su iznosili 226,8 mil KM i u odnosu na godinu ranije manji su za 21%. U izvještaju je navedeno da je učešće nekvalitetnih kredita sa 5,2%, koliko je iznosilo na kraju 2020. godine, lani palo na četiri procenta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.