NavMenu

RS u Srbiju u prva tri mjeseca izvezla struju vrijednu 100 mil KM

Izvor: RTRS Utorak, 24.05.2022. 14:48
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Republika Srpska je u prva tri mjeseca u Srbiju izvezla robu u vrijednosti od 230 mil KM, od čega je 100 mil KM izvoz struje, izjavio je danas predsjednik Privredne Komore Republike Srpske Pero Ćorić ocijenivši da se je riječ o tradicionalno najznačajnijim trgovinskim partnerima.

- Uvezli smo negdje oko 270 mil KM. To je u posljednje vrijeme jedna od najvećih pokrivenosti uvoza izvozom. Ove godine je pokrivenost uvoza izvozom iz Republike Srpske ubjedljivo najveća jer je skoro 40% izvoza iz Srpske u Srbiju bila električna energija - rekao je Ćorić, koji je prisustvovao otvaranju Međunarodnog sajma tehnike i tehnologije.

On je je istakao da se pokazalo da su energija i hrana dominantne u robnoj razmjeni Srbije i Republike Srpske.

- Ove godine iz Republike Srpske je išla energija, a sa druge strane iz Srbije su se uvozile žitarice i ostali prehrambeni proizvodi - rekao je Ćorić i dodao da u ovom trenutku nije teško prodati energiju.

On je ukazao na činjenicu da Republika Srpska sa svojim proizvodim kapacitetima i sadašnjom potrošnjom sada ima tržišnih viškova što je dobro za energetski sektor.

Ćorić smatra da je to dobro i za Srbiju, te da tu ne može biti političkih u pliva i smetnji.

- Ovo je čisto na tržišnoj osnovi. Isto kao što i velike količine žitarica, kukuruza, pšenice, hljeba i ostalih prehrambenih proizvoda Republika Srpska nabavlja iz Srbije i to je ono što karakteriše robnu razmjenu. Bitno je da se možemo osloniti jedni na druge u svakom trenutku i to je ono što čini ovu razmjenu i postavlja na znatno veći nivo - rekao je Ćorić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.