NavMenu

Uručeni certifikati za brzorastuće kompanije u BiH

Izvor: eKapija Utorak, 24.05.2022. 13:31
Komentari
Podeli
(Foto: Poslovne novine)
Dugo najavljivana konferencija kojom je okončan projekat "Brzorastuće kompanije u BiH i regionu" održana je 19. i 20. maja u hotelu Termag na Jahorini.

U planinskom ambjentu tokom dva dana integrisana je pozitivna proljetna energija. Bijeg od svakodnevnice i iz uredske gužve učesnici su iskoristili da grade kvalitetne poslovne odnose, osvježe ideje, ali prije svega da spoznaju i nauče o internet trgovini i tajnama uspješne prodaje, navode organizatori.

Konferenciju su organizovale Poslovne novine, u partnerstvu sa bonitetnom agencijom LRC BIS, LRC Grupacijom, NLB Bankom Sarajevo, Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Porsche BH Sarajevo i kompanijom Halcom.

Riječima dobrodošlice Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i član Uprave LRC Grupacije rekavši da je projekat "Brzorastuće kompanije u BiH i regiji" zasnovan na egzaktnim finansijskim pokazateljima i kao takav objektivan i relevantan.

- Već dugi niz godina najveća i najstarija bonitetna agencija u Bosni i Hercegovini, LRC Business Intelligence System (LRC BIS), izvor je sveobuhvatnih i kredibilnih poslovnih informacija na kojima Poslovne novine baziraju sve svoje projekte - rekao je Kučković.

Alena Ahmetspahić - Fočo, direktorica Projekta Brzorastuće kompanije u BiH, naglasila je da Poslovne novine ove godine obilježavaju 50 godina postojanja i pouzdan su partner biznis zajednici. Ekskluzivno na konferenciji istaknula je važnost jubileja za Poslovne novine.

- S vrhova planina, projektom 100 najvećih u BiH selimo se na jug, gdje ćemo organizovati trodnevnu konferenciju u potpuno drugačijem stilu. U Međugorju nas očekuje zaista spektakl uz preko 1000 privrednika, koncertom Vanne, predstavom Đurologija i vinskom turom zaokružit ćemo projekat - rekla je Ahmetspahić Fočo.

Kako najbolje i najsigurnije koristiti internet trgovinu kao vrstu prodajnog kanala? Kako je to regulisano zakonski BiH i još mnogo toga zanimljivog i korisnog moglo se čuti na panelu "Internet trgovina u BiH" prvog dana konferencije.

Branka Gačina, direktorica Sektora za digitalno bankarstvo NLB Banka Sarajevo ponudila je prisutnima konkretne odgovore iz oblasti digitalnog bankarstva. Dotakla se karakteristika, prednosti ali i mana online poslovanja te je predstavila NLB E-commerce uslugu.

Najbolje u cijeloj priči jeste što je NLB Banka zajedno sa partnerima ponudila svim prisutnim besplatnu E-commerce podršku.

Maida Mehmedagić, direktorica poslovnog razvoja kompanije Visa CEMEA za region jugoistočne Evrope, osvrnula se na postojeće globalne trendove u elektronskom plaćanju te koliko je pandemija uticala na navike potrošača u BiH.

U kojem je stadiju razvoja e-commerce u BiH u odnosu na regiju zapadnog Balkana, govorila je Alma Ahmić, direktorica Asocijacije za internet trgovinu eComm. Pažnju je posvetila segmentima koji sputavaju razvoj e-commerc usluga u našoj zemlji.

Direktor kompanije Misija Sarajevo Dino Hajrić, tokom izlaganja bazirao se na razvoj vlastitog web shopa, unaprjeđenju online prodaje i mnogim drugim konkretnim primjerima.

Nakon toga uslijedio je i drugi panel koji je bio tek uvertira za drugi dan konferencije i MasterClass "Tajne uspješne prodaje" na kojem su vrhunski predavači iz regiona i BiH odgovorili na vječita pitanja i dileme: Kako ojačati prodajni mindset i oduprijeti se svakodnevici? Kako usvojiti konkretna znanja koja će nas izdvojiti iz mase? Kako prosječnog prodavača i komunikatora učiniti vrhunskim? Postoje li tajne ili tajne nema nigdje?

Govoreći o strateškim promjenama u prodaji koje donosi digitalna era Darko Mirković, CEO Alterna International Beograd, naglasio je da digitalna transformacija zahtijeva sveobuhvatni pristup promjeni, jer se nisu promijenili samo procesi i alati u kompanijama već i način na koji klijent razmišlja i donosi odluke o kupovini naših proizvoda i usluga.

O iskustvima na našem tržištu govorio je Armin Mulović, Brand manager Porsche za BiH, te istakao važnost kontinuiteta jačanja brenda i imidža.

Da vrhunski prodavač ne pomaže samo svojoj već i kupčevoj organizaciji zaključak je izlaganja Vedrana Sorića, vlasnika konsultatntske firme Sorbel Group, koji je otkrio tri prodajne tajne.

O franšiznom poslovanju, greškama i pobjedama, govorio je Andrija Čolak, Founder and CEO at Surf'n'Fries, takozvani "tata" franšiznog poslovanja.

- Ne smijete imati barijere u glavi i vidjeti svijet kao jedno tržište koje ima zamišljene granice i ništa drugo. Morate biti dovoljno dobri u tome šta radite i sviđati se drugima dovoljno da žele biti dio vaše priče. I morate igrati maksimalno fer igru, jer je poslovanje, pogotovo kroz franšizu, maraton koji traje jako dugo i nije od danas do sutra - kazao je Čolak.


Jahorina je tokom ove dvodnevne konferencije isijavala pravu prodajnu energiju predstavnika uspješnih kompanija koji su razotkrili misteriju uspješne prodaje i iskoristili priliku da se poslovno uvežu i osvježe poslovne ideje, navele su Poslovne novine.

Ovo je bila izvrsna prilika i da se istaknu brzorastuće kompanije te da im se uruče certifikati koji potvrđuju njihovu visoku složenu stopu godišnjeg rasta (Compound annual growth rate - CAGR).

Priznanje Rising star uručeno je direktorima kompanija: Sicon Sas Tuzla i X Express brza pošta Tuzla. A certifkat koji potrđuje brzi rast otišao je za kompanije: Mistral Technologies Sarajevo, Authority Partners Sarajevo, Infosys Bosanska Krupa, PZ Dedina Derventa, B Pharm Bihać, Schenker Sarajevo, QSD Mostar, Gebruder Weiss Sarajevo i DESKinžinjering Banja Luka.

U sklopu projekta Pouzdanost priznanje su dobili direktori kompanija: Digital Media Consulting Banjaluka, Naklada Mate Neum.

Online sfera postala je način života u mnogim segmentima i iziskuje kontinuirano praćenje trendova i noviteta. Panelisti su posebno naglasili važnost prilagođavanja tržištu rada. Budućnost je u digitalizaciji te što prije počnemo, tim ćemo lakše pratiti trendove, navedeno je u saopštenju.

- Bogatstvo se zapravo ogleda u mreži kontakata koju imamo na tržištu rada koje svakodnevno postavlja nove trendove i standarde. Sve potiče iz uma te projekcijom možemo privući velike stvari - navodi se.

"Vjeruj i uradi" poruka je konferencije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.