NavMenu

Nedostatak osposobljenih radnika prepreka za razvoj ekonomije

Izvor: eKapija Srijeda, 24.11.2010. 17:04
Komentari
Podeli

Europska komisija je jučer usvojila agendu "Nove vještine za nova radna mjesta" kojom će se se osigurati prilika za zapošljavanje i stvoriti konkurentnu i održivu privredu te koja će se fokusirati na stvaranje obrazovane radne snage koja se može nositi s postojećim i budućim izazovima na tržištu.

Svim državama članicama je naloženo da moraju pojačati napore da pomognu radnicima da nauče nove vještine potrebne za poslove koje će stvoriti u rastućim sektorima u nadolazećim godinama.

Komisija je obećala da će raditi s državama članicama u pronalaženju novih načina koji će osigurati da da u Uniji postoji dovoljno obučenih ljudi sa potrebnim vještinama koji će moći popuniti radna mjesta koja budu kreirana u idućim godinama.

Naime, u idućem razdoblju EU očekuje nedostatak radne snage u sektorima kao što je IT i zdravstvo.

O tome što se u BiH radi po tom pitanju i gdje smo mi u stvaranju konkurentne radne snage na tržištu nije teško pretpostaviti. Još prošle godine Svjetska banka je radila analizu koja se bavila upravo pitanjem ograničenost vještina na tržištu rada i koliko to negativno utječe na rast države.

Prema njoj nedostatak kvalifikovanih radnika postao je ozbiljna prepreka za rast, prije svega, izvoznih preduzeća. Na to je ukazala i jedna trećina rukovodilaca izvoznih poduzeća u BiH koji su istaknuli da im nedostatak potrebnih vještina kod radnika predstavlja problem za poslovanje.

Ova ali i sve ostale analize koje su rađene u zadnje vrijeme, identificiraju isti problem, a to je neusklađenost između vještina radne snage koje su na raspolaganju i onih koje se traže na tržištu rada. Problem na koji je ukazano u ovoj i ostalim analizama predstavlja i što je privatno tržište na kojem bi odrasli mogli dobiti te vještine još uvijek nerazvijeno, a veoma mali broj zaposlenih i nezaposlenih lica je uopće voljan da tu obuku plaća obuku iz svog džepa.

Tu također imaju odgovornost i institucije vlade koje su odgovorne za podršku u zapošljavanju i edukaciju kao što su zavodi za zapošljavanje i javne obrazovne ustanove i koje nemaju jasne strategije i politike zarješavanje problema nedostatka vještina kod radne snage.

D.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.