NavMenu

RiTE Ugljevik premašio plan proizvodnje za 30% - U nabavku nove opreme biće uloženo 17 mil KM

Izvor: Capital Utorak, 24.05.2022. 08:54
Komentari
Podeli
Plan proizvodnje uglja u prvom kvartalu ove godine premašen je za 30 odsto, a na površinskom kopu Bogutovo selo i Istok jedan proizvedeno je oko 520.000 tona uglja, rekao je rukovodilac Radne jedinice Rudnik u RiTE Ugljevik Rade Kosanović.

Iz RiTE ističu da se pojačavaju aktivnosti na površinskom kopu Ugljevik Istok jedan, koje će se intenzivirati nabavkom nove mehanizacije, a količine uglja u tom površinskom kopu omogućiće planirani rad postojećeg bloka Termoelektrane u narednim decenijama.

- Premašili smo plan u ovom kvartalu za 30%. Imajući u vidu da je površinski kop Bogutovo selo pred zatvaranjem i da radnici zbog toga rade u otežanim uslovima, možemo biti zadovoljni rezultatom koji smo postigli uz požrtvovan rad naših rudara - rekao je Kosanović.

Kosanović je istakao da održavanje tog nivoa rezultata nije moguće bez kontinuiranih investicija, zbog čega će oko 17 mil KM biti uloženo u nabavku nove neophodne opreme.

On je pojasnio da su u toku investicije koje obuhvataju veliki hidraulični bager, sa zapreminom kašike od 15 kubnih metara, ukupne vrijednosti 7 mil KM.

- U toku je nabavka i četiri dampera vrijedna 7,5 mil KM, te tri teška kamiona i jedan rovokopač, ukupne vrijednosti oko milion i po KM. Uz to, planirana je i nabavka dva specijalizovana vozila za rad na kopu, vrijedna oko 700.000 KM - objasnio je Kosanović.


On je naveo da je jedan od prioriteta rukovodstva Radne jedinice Rudnik i kvalitetan i stručan radni kadar, a dugoročni cilj je i podmlađivanje kadra i obučavanje nove generacije mladih majstora i rudara.

U saopštenju se navodi da su jedan od problema u radu Rudnika ograničenja koje se nalaze u zoni otvaranja površinskog kopa Ugljevik Istok jedan. Naime, za nesmetano obavljanje rudarskih poslova neophodno je izmiještanje vodovodne i elektro mreže, kao i putne infrastrukture.

Glavni tehnički rukovodilac Radne jedinice Rudnik Dimšo Milošević rekao je da su počeli procesi sa opštinom Ugljevik koja je nadležna za vodu i struju, kao i ministarstvima i Putevima Srpske, nadležnim za regionalni put.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.