NavMenu

Završeni "Energetski dani": Banja Luka ide u korak za zemljama EU

Izvor: eKapija Srijeda, 24.11.2010. 15:20
Komentari
Podeli

Okruglim stolom učesnika, danas je u banjalučkom Banskom dvoru završena konferencija "Energetski dani - Banja Luka 2010", kojoj je prisustvovalo preko 300 eminentnih stručnjaka iz BiH i inostranstva.

Ocijenjujući konferenciju uspješnom, gradonačelnik Banje Luke, Dragoljub Davidović, rekao je da je Banja Luka u oblasti energetske efikasnosti apsolutni lider u BiH.

"Svjedoci smo velikih temperaturnih oscilacija, suša i olujnih vjetrova, koji su rezultat klimatskih promjena. Protiv toga se moramo boriti i uključiti u krug onih lokalnih zajednica u svijetu, koje su već uveliko u tom procesu. Takođe, moramo zaustaviti evidentno uništavanje prirode, a u tome svi moramo da učestvujemo - od pojedinca do lokalnih i državnih institucija. Na taj način, stvorićemo ugodniju sredinu za život, u kojoj nećemo rasipati energiju, već ćemo je racionalno trošiti", naglasio je gradonačelnik na okruglom stolu.

Sa konferencije je poslana poruka najširoj javnosti da se aktivno uključe u proces promocije energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

"Lokalne zajednice su uvijek bile 'brže' od države i upravo gradske vlasti trebaju da skrenu pažnju nacionalnim i entitetskim vlastima da omoguće adekvatna zakonska rješenja kako bi se odgovorilo na potrebe lokalne zajednice", zaključio je Davidović.

Član Savjeta za klimatske promjene Grada Banja Luka, Petar Gvero, kazao je da su organizatori konferencije uspjeli u namjeri da na jednom mjestu okupe stručnjake, zatim ljude iz poslovnog svijeta, predstavnike javnih institucija, kao i krajnje potrošače energije. On je izrazio očekivanje da će upravo završena konferencija "Energetski dani" proizvesti nove poslovne aktivnosti, od kojih će koristi imati kompletna zajednica. Gvero je podvukao da je pred stručnjacima najteži dio posla, a to je uključivanje stanovništva u ovaj proces, jer je ljude potrebno uvjeriti da je u njihovom ličnom interesu da se ponašaju racionalno, kada je u pitanju trošenje energije. On je naveo da su građani ključni partner u provođenju strategije racionalnog korišćenja energetskih resursa.

Goran Vukmir, koordinator klastera za energiju i zaštitu životne sredine u UNDP BiH je istakao kako praćenja tema iz oblasti energetske efikasnosti ne zauzimaju dovoljno prostora u BiH medijima, te je neophodno povećati osjetljivost novinara i medijskih kuća za ovu problematiku.

Podsjećamo, protekla tri dana, koliko je trajao program konferencije, obilježilo je nekoliko događaja koji Banja Luku vode u pravcu primjene "zelene" politike održivosti Grada koji je usvojio Održivi energetski akcioni plan (SEAP – Sustainable Energy Action Plan).

Kao prva aktivnost Energetskih dana bila je primjena održivosti u praksi zamjenom klasičnih električnih sijalica i fluo cijevi LED rasvjetom u banjalučkoj Gimnaziji. Ovo osvjetljenje je najbliže dnevnoj svjetlosti i ima uštedu energije i do 80%, a ovakva vrsta rasvjete omogućuje zdraviju sredinu za boravak, dok joj je prednost i u dugom vijeku trajanja.

Lokalne i međunarodne kompanije koje nude proizvode i usluge iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije su u holu Banskog dvora imali priliku promovisati svoja dostignuća, proizvode i tehnologije na izložbi "Banja Luka Energetski EXPO 2010".

Konferencija "Energetski dani Banja Luka 2010" je okupila učesnike iz BiH, regije i Evrope, na kojoj su eminentni stručnjaci, predstavnici domaćih institucija i međunarodnih organizacija ostalim učesnicima prenijeli svoja znanja i iskustva. Kako ističu iz MOFTER-a, BiH bi trebala iskoristiti predpristupne fonodove EU, jer do sad još nijedan projekat iz energetskog sektora nije prošao, a upravo ovakvi skupovi su dobra prilika da se prenese informacija i razmjene kontakti

Energetska efikasnost i promocija obnovljivih izvora energije osnova su održivog upravljanja energijom, a Grad Banja Luka svojim planom ide u korak sa pozitivnim praksama zemalja Evropske Unije.

Pаrtner Administrаtivne službe Grаdа Bаnjа Lukа nа projektu je UNDP, dok su u orgаnizаciji Energetskih dаnа učestvovali GTZ i USAID. Medijski pokrovitelj je poslovni portаl www.ekapija.ba .

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kamakura - skriveni dragulj Japana

Kamakura je grad koji se nalazi na ostrvu Hošu. Kamakura je poznata po izolovanosti koju stvara njeno prirodno okruženje i po njenoj istoriji… Kamakura se prostire na površini od 39, 60 kvadratnih kilometara, a u njoj živi oko 174.000 stanovnika. Grad je na istoku, sјeveru i zapadu okružen brdima, a na jugu je otvoren prema Sagami zalivu. Do izgradnje modernih saobraćajnica, do Kamakure se moglo doći samo preko uskih prevoja, od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.