NavMenu

Srbija i Rumunija razgovaraju o saradnji na Đerdapu 3 i izgradnji naftovoda - Završava se projektno-tehnička dokumentacija za gasovod

Izvor: eKapija Utorak, 24.05.2022. 07:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)Ilustracija
Zajednički projekti, regionalna energetska infrastruktura, alternativni pravci i dobavljači gasa, povećanje proizvodnih energetskih kapaciteta, bili su tema razgovora ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i Virdžila Danijela Popeskua, ministra energetike Rumunije.

- Želimo zajedno da radimo na realizaciji projekta Đerdap 3, koji je jedan od najvažnijih projekata koje Srbija ima u svom novom investicionom ciklusu. Izgradnja ove RHE od regionalnog je značaja, to je novi izvor električne energije važan za balansiranje novih kapaciteta iz OIE. Mi smo već razgovarali sa kompanijama koje su zainteresovane, ali je važno da i Rumunija bude dio tako velikog projekta - rekla je Mihajlović, prenio je sajt Ministartsva.

Dodala je i da grade gasovod Niš-Dimitrovgrad koji će omogućiti da Srbija dobija gas i iz LNG terminala u Grčkoj i gas iz Azerbejdžana, ali je sprski plan da se poveže gasovodima i sa drugim susjedima, među kojima je i Rumunija.

- Povezivanje Srbije i Rumunije gasnom interkonekcijom jeste potencijalni zajednički projekat i mi ćemo ove godine završiti projektno-tehničku dokumentaciju. Takođe, razgovarali smo o potrebi da se što prije održi zasedanje Mješovite komisije za Đerdap, kako bismo prevazišli sve prepreke koje postoje kada je riječ o ugovoru iz 1995. godine i dogovoreno je formiranje operativnih timova. Razgovarali smo i o mogućnostima izgradnje naftovoda od naftnih polja u zapadnoj Rumuniji do Srbije, s obzirom na to da je Rumunija najveći proizvođač nafte i gasa u centralnoj i istočnoj Evropi - izjavila je Mihajlović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.