NavMenu

Hyundai i Kia ulažu 16,5 mlrd EUR u proizvodnju električnih vozila

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 23.05.2022. 10:40
Komentari
Podeli
(Foto: George Bakos/Unsplash)
​Hyundai i Kia potvrdili su da će investirali 21 trilion vona, odnosno 16,5 mlrd EUR u dalji razvoj infrastrukture za proizvodnju električnih četvorotočkaša u matičnoj Južnoj Koreji, prenijele su Nezavisne pozivajući se na AutoRepubliku.

Ovo obavještenje dolazi samo par dana nakon najave Kia-e da će napraviti novu fabriku za montažu EV modela u domicilu.

Dva proizvođača žele da uvećaju broj stvorenih baterijskih automobila u Južno Koreji na 1,44 miliona jedinica na godišnjem nivou do 2030. godine.

To je ogromno unapređenje naspram onoga što su trenutno kadri da učine - prema njihovim prognozama ove godine će iz tamošnjih fabrika izaći oko 350.000 električnih vozila.

Korejci žele da otprilike polovina od njihovog ukupnog broja proizvedenih EV jedinica stiže upravo iz Južne Koreje. Naravno, sve je to dio znatno širih planova Hyundai korporacije.

Hyundai Motor Group želi da drži udio od 12% na globalnom EV tržištu do 2030. godine. Cilj im je više od tri miliona prodatih automobila na godišnjem nivou do pomenutog roka.


Kia je najavila da će njeno novo postrojenje u Južnoj Koreji biti izgrađeno u okviru postojećeg kompleksa Hvesong.

Ova nova fabrika imaće kapacitet od 100.000 električnih automobila na godišnjem nivou, ali je predviđeno da se to uveća na 150.000 automobila u kasnijem periodu. Kia počinje sa izgradnjom hala u prvoj polovini naredne godine, a proizvodnja bi trebalo da startuje u drugoj polovini 2025. godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.