NavMenu

Artec 3D planira da uloži 4 mil EUR u Centar za istraživanje i razvoj u Baru - Do kraja godine posao za još 100 ljudi

Izvor: eKapija Nedjelja, 22.05.2022. 07:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: motorangel/shutterstock.com)Ilustracija
Artec 3D iz Luksemburga proširila je svoje poslovanje na Crnu Goru, gdje su u Baru otvorili novu evropsku kancelariju koja trenutno zapošljava 50 ljudi, rekao je direktor kompanije Artyom Yukhin. Ovo predstavništvo će, kako je najavio, služiti kao Centar za istraživanje i razvoj, a do kraja godine planira da uposli još 100 radnika. Plan kompanije je i da u toku 2022. godine u našu zemlju uloži 4 mil EUR.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Crne Gore (PKCG), potpredsjednik Pavle D. Radovanović sastao se sa ambasadorom Luksemburga Filipom Donkelom i predstavnicima kompanije Artec3D. U fokusu sastanka bilo je unapređivanje ekonomske saradnje dvije zemlje, sa akcentom na investicione potencijale i mogućnost partnerstva na konkretnim poslovnim projektima.

Kompanija Artec 3D osnovana je 2007. godine i globalni je lider na polju ručnih i prenosnih 3D skenera. Ona stoji na čelu razvoja inovativne, nagrađivane 3D tehnologije, čije glavne klijente čine najpoznatije svjetske kompanije iz više od šezdeset zemalja.

Artyom Yukhin, Pavle D. Radovanović i Filip Donkel (Foto: Privredna komora Crne Gore)Artyom Yukhin, Pavle D. Radovanović i Filip Donkel
Predstavnici ove kompanije istakli su da žele da iz Luksemburga na Crnu Goru prenesu svoj uspješan model poslovanja. Kako su kazali, Crna Gora, kao ekonomija koja se brzo razvija, predstavlja pravi izbor sa svojom izuzetnom prirodom, multikulturalnim i multietničkim okruženjem, te dobrom lokacijom za privlačenje visokokvalifikovanih talenata.

- Poslovanjem u Crnoj Gori žele da daju doprinos njenoj privredi, sa planiranim investicijama od 4 mil EUR za 2022. godinu. Ovim će se omogućiti zapošljavanje novih IT stručnjaka iz naše države i svijeta, doprinijeti lokalnoj infastrukturi i kreiranju novog privrednog ambijenta, čije je cilj stvaranje inovativnog ekosistema, kako bi se privukle internacionalne kompanije da investiraju u Crnu Goru - navodi se u saopštenju.

Artec 3D planira da organizuje brojne međunarodne sastanke i konferencije, ljetnje škole, takmičenja, te poslovne inkubatore i programe podrške, pri čemu će joj biti potrebna i institucionalna podrška.

Radovanović je kazao je da ovo predstavlja sjajnu priliku za Crnu Goru, a da je Privredna komora, kao krovna poslovna institucija, prava adresa kako bi se identifikovale sve mogućnosti za saradnju.

- Komora takođe predstavlja sponu između donosioca odluka i biznis zajednice, u cilju stvaranja preduslova za kreiranja adekvatne ekonomske politike, koja će garantovati predvidivost poslovanja i sigurnost za domaće i strane investitore - dodao je Radovanović.

Ambasador Donkel istakao je da Crna Gora ima ogroman potencijal za privlačenje respektabilnih evropskih kompanija i investitora koji mogu iskoristiti njene kapacitete za širenje biznisa.

Sagovornici su se složili da je potrebno intenzivnije raditi na razvoju ekonomske saradnje dvije države, te da ima mnogo prostora za još uspješnije djelovanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.