NavMenu

Snažan skok izvoza iz BiH, na startu godine suficit sa regionom

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 22.05.2022. 08:24
Komentari
Podeli
(Foto: Kokliang/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina je u periodu januar-april 2022. godine zabilježila izvoz vrijedan pet milijardi i 902 miliona KM, što je za čak 41,1% više nego u istom periodu 2021. godine.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je istovremeno snažno rastao i uvoz, koji je u ovom periodu iznosio osam milijardi i 670 mil KM, što je za 42,1% više nego u istom perioduu prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 68,1%, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio dvije milijarde i 768 miliona KM.

Izvoz u zemlje CEFTA-e je iznosio milijardu i 99 milijuna KM, što je za 65,5% više nego u istom periodu 2021. godine, dok je uvoz bio vrijedan milijardu i 74 mil KM, što je za 41,1% više nego u istom lanjskom periodu.

Pokrivenost uvoza izvozom u zemlje CEFTA-e je iznosila 102,3%.

Izvoz u zemlje Evropske unije bio je težak četiri milijarde i 357 miliona KM, ili za 40,3% više nego u istom periodu 2021. godine, dok je uvoz iznosio četiri milijarde i 886 miliona KM, što je za 31,6% više nego u uporednom periodu. Prema ovim podacima, pokrivenost uvoza izvozom u zemlje EU je iznosila 89,2%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.