NavMenu

Prodajom obveznica Republike Srpske prikupljeno 36,4 mil KM

Izvor: eKapija Petak, 20.05.2022. 14:41
Komentari
Podeli
(Foto: vladars.net)
Ministarstvo finansija Republike Srpske je prodajom obveznica Republike Srpske, Budžetu obezbjedilo 36,4 miliona KM. Ove hartije od vrijednosti su prodate na Banjalučkoj berzi po efektivnoj kamatnoj stopi 3,6%. Ukupna potražnja bila je za gotovo 15 mil KM veća od ponude, ali je Ministarstvo finansija odlučilo da prihvati povoljniju kamatu.


Emisija obveznica planirana je Budžetom Republike Srpske i Odlukom o dugoročnom zaduživanju koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske prema kojoj se Republika Srpska u 2022. godini dugoročno može zadužiti u ukupnom iznosu do 611 mil KM. 


Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske propisana su ograničenja, prema kojima javni dug Republike Srpske na kraju fiskalne godine ne može biti veći od 55% ostvarenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u toj godini.


Javni dug Republike Srpske prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija sa stanjem 31.03.2022. godine iznosi 5 mlrd KM, odnosno 39,7% bruto BDP-a, što znači da je Republika Srpska u rangu srednje zaduženih, te je ispod gornje granice duga od 55% BDP-a.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.