NavMenu

Počela promocija kulturne baštine Sarajeva

Izvor: eKapija Srijeda, 24.11.2010. 08:45
Komentari
Podeli

U galeriji Bosanskog kulturnog centra – BKC jučer je svečano započela implementacija projekta "Sarajevo na raskršću svijeta" ( Sarajevo Crossroads to stay)koji finansira Evropska unija u iznosu od 300.000 €, a implementira Fondacija Mozaik. Ukupna vrijednost projekta kojim će u narednih 26 mjeseci biti promovirana kulturno – historijska baština grada Sarajeva je 355.586 €.

Ceremoniju su otvorili program menadžerica Maja Došenović ispred Delegacije Evropske unije u BiH i Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.

Maja Došenović, program menadžerica, je u ime Delegacije Evropske unije u BiH istakla kako je ovo jedan od 11 najuspješnijih projekata kojima su dodijeljena sredstva u iznosu od 300.000 € za podršku razvoju turizma i malog i srednjeg poduzetništva, na osnovu proslogodišnjeg poziva EU za predaju projekata.

EU je osigurala ukupno 3.8 miliona € za financiranje ovih 11 projekata. "Ovom ceremonijom, svečano obilježavamo početak projekta koji će realizirati Fondacija Mozaik zajedno sa partnerskim institucijama i za koji vjerujemo da će predstavljati značajan doprinos očuvanju iznimno bogate riznice kulturnog blaga grada Sarajeva pohranjenog u brojnim muzejima i drugim srodnim kulturnim institucijama", kazala je ona.

Naglasila je da će ovaj projekt ujedno doprinijeti unapređenju razvojnih kapaciteta ovih institucija kako bi odgovorile izazovima jačanja i harmonizacije turističke ponude glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Organizatori su kroz ceremoniju željeli dočarati Sarajevo kao grad na raskršću svijeta, uz izložbenu postavku starih zanata, prezentaciju sarajevskih nošnji, najljepših pjesama i fotografija grada, Vučka, nastup Vanje Muhovića na sazu, grupe Regina i DJ Aljoshe. Ističu da Sarajevo predstavlja spoj različitih kultura i životnih stilova te da je ta ljepota šarolikosti bila ideja vodilja pri osmišljavanju ceremonije.

Zoran Puljić, direktor "Mozaika", istaknuo je da je cilj projekta da se kroz tematiku muzeja i raznolikosti sarajevske arhitekture poboljša turistička ponuda u sferi kulturnog turizma i na taj način animiraju turisti za duži ostanak u gradu.

Projekat je usmjeren na unapređenje sadržaja i kvaliteta kompletne turističke ponude grada Sarajeva, te promociju zajedničkog branda 10 objekata kulturno – historijske baštine grada: Muzej grada Sarajeva, Zemaljski muzej, Jevrejski muzej, Muzej atentata, Muzej Alije Izetbegovića, Despića kuća, Svrzina kuća, kuća Alije Đerzeleza, Sebilj, Bijela Tabija, uz moguće uključenje i Umjetničke galerije BiH, Bošnjačkog instituta i Ars Aevi-ja.

Projekat se nadograđuje na trenutnu federalnu strategiju turističkog razvoja - kroz promociju pozitivnog imidža i kroz uvezivanje raspoloživih resursa grada Sarajeva, ističu iz EK.

Fondacija Mozaik će u saradnji sa menadžerima odabranih kulturnih institucija i predstavnicima dva ministarstva (Ministarstvo okoliša i turizma FBiH i Ministarstvo kulture i sporta KS) kreirati jedinstven, brandirani turistički proizvod u niši kulturnog turizma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.