NavMenu

RS potpisala dva ugovora o koncesiji - Slijedi eksploatacija željezne rude i kamena krečnjaka kod Prijedora

Izvor: RTRS Srijeda, 18.05.2022. 10:31
Komentari
Podeli
(Foto: kaband/shutterstock.com)
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić juče, 17. maja, je u Banjaluci potpisao ugovor sa generalnim direktorom preduzeća ArcelorMittal Mladenom Јelačom o koncesiji za eksploataciju tri miliona tona željezne rude na površinskom kopu Ciganuša-Škorac u Ljubiji, u opštini Oštra Luka, što će omogućiti dalju proizvodnju ove rude.

Ministar je u ime Vlade sa Јelačom potpisao i ugovor o koncesiji za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena krečnjaka na ležištu Drenovača kod Prijedora.

Đokić je istakao da je dogovoren i način raspodjele preostalog dijela dobiti od 35 mil KM, ističući da će 49% dobiti pripasti Republici Srpskoj u narednih 15 dana.

Đokić očekuje da će se do jeseni moći stvoriti tehnički preduslovi za aktiviranje proizvodnje rudnika, ističući da procijenjena vrijednost, prema studiji, za aktiviranje proizvodnje u Ljubiji iznosi više od 7 mil KM, te da će biti zaposleno oko 200 novih radnika.

On je objasnio da su resorno ministarstvo, Vlada Republike Srpske i kompanija ArcelorMittal učinili ogromne napore da se obnovi proizvodnja na području Ljubije, koja će dati očekivane rezultate i zadovoljiti interese ove kompanije i Vlade.

Rudarska proizvodnja se, kaže, do sada odvijala na području Omarske, gdje je ležište u velikoj mjeri eksploatisano i procjenjuje se da se na tom području još pet do šest godina može vršiti proizvodnja na ovom nivou, nakon čega bi bilo zatvoreno, a rudarska proizvodnja u Prijedoru zaustavljena.

- Mi smo sada pronašli način da se uđe u postupak obnavljanja, odnosno vraćanja proizvodnje željezne rude na područje Ljubije i ugovor koji smo potpisali je garancija da će se to i desiti - istakao je Đokić.

On je naveo da će doći do povećanja ukupnog obima proizvodnje, te da će se samim tim uvećati vrijednost koncesione naknade, te doći do rasta cijene željezne rude u odnosu na trenutnu.

Đokić je istakao da Vlada Republike Srpske namjerava da poboljša poslovanje preduzeća Rudnika željezne rude Ljubija kako bi bilo još bolji partner ArcelorMittalu u budućnosti.

- Značajno je i to da ćemo se u narednom periodu usmjeriti i na područje Vidrenjaka, ležišta u širem području Ljubije. Nadamo se da će istraživanje biti pozitivno i da ćemo otvoriti i ležište ove rude koje će ukupno zadovoljiti preradu u Željezari Zenica, u kojoj će biti sačuvana radna mjesta - rekao je Đokić.

Generalni direktor ArcelorMittal iz Luksemburga Vus Banduš izjavio je da je potpisivanje ovog ugovora od velikog značaja, istakavši da se približava kraj rezervi željezne rude u Omarskoj, zbog čega je ovaj ugovor ključni momenat da se nastavi rudarenje.

- Karbonatna ruda u Ljubiji je vrlo niskog kvaliteta, ali se ona može miješati sa rudom iz Omarske da bismo premostili period i da dođemo do proizvodnje na Vidrenjaku - pojasnio je Banduš.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.