NavMenu

Međunarodna organizacija rada: Hitno eliminisati dječiji rad

Izvor: Beta Srijeda, 18.05.2022. 08:18
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / Pexels)
Skoro svako deseto dijete, odnosno blizu 160 miliona dece širom svijeta, prinuđeno je na rad, a pandemija prijeti da preokrene višegodišnji napredak u borbi protiv dječijeg rada, upozoreno je na konferenciji Međunarodne organizacije rada (MOR).

Peta Globalna konferencija MOR-a o eliminaciji dječijeg rada počela je prekjuče u Durbanu, u Južnoj Africi, energičnim pozivom na hitnu akciju u borbi protiv sve veće radne eksploatacije djece, prenio je portal Nezavisnost.org.

Po agendi ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, 2025. godina je rok za eliminaciju dječijeg rada u svijetu, zbog čega su "mnogi učesnici konferencije u Durbanu istakli hitnu potrebu da se povrati napredak koji je u mnogim regionima postignut pre pandemije COVID-19", navodi se u izvještaju na sajtu MOR-a.

U svijetu raste broj djece koja rade, a pandemija prijeti da preokrene višegodišnji napredak u borbi protiv radne eksploatacije djece. Dječiji rad je posebno porastao u starosnoj grupi od pet do 11 godina, saopšteno je na skupu u Durbanu.

- Ovdje smo jer dijelimo zajedničko uvjerenje da je dječiji rad neprijatelj u svim njegovim aspektima: neprijatelj razvoja naše djece i neprijatelj napretka. Nijedna civilizacija, nijedna država i nijedna ekonomija ne mogu sebe smatrati predvodnicima napretka ako su njeni uspjesi i bogatstva izgrađeni na leđima djece - rekao je na otvaranju petodnevne konferencije Siril Ramafosa, predsjednik Južne Afrike, zemlje-domaćina skupa.

On i generalni direktor MOR-a Gaj Rajder pozvali su delegate da se obavežu na preduzimanje "dalekosežnih akcija kako bi se promijenili životi djece".

Rajder je istakao da se svijet nikada ne može pomiriti s dječijim radom i da je od suštinskog značaja suočavanje sa osnovnim uzrocima dječijeg rada, kao što je siromaštvo.

- Dječiji rad predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, a naš cilj mora biti da svako dijete, svuda, bude slobodno - izjavio je Rajder.

Prvi put se Globalna konferencija o eliminaciji dječijeg rada održava u Africi – regionu svijeta gdje je dečiji rad najzastupljeniji, pretežno u porodičnoj poljoprivredi.

Prethodne četiri Globalne konferencije MOR-a o dječijem radu održane su u Argentini, Brazilu, Holandiji i Norveškoj.

Ključni ciljevi svih dosadašnjih tematskih konferencija MOR-a bili su ukazivanje na potrebu ukidanja dječijeg rada, procejna napretka, mobilisanje resursa i uspostavljanje strateškog pravca globalnog pokreta protiv dječijeg rada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.