NavMenu

Sektor obrade metala i drveta prilika za još jaču saradnju firmi iz BiH i Norveške

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 16.05.2022. 13:05
Komentari
Podeli
(Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)
Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Sarajevu i Poslovnom asocijacijom Norveška – BiH (NBBA) organizovala je seminar o metalskoj i drvnoj industriji na kojem je razgovarano o potencijalima daljnje saradnje i investicijama između dvije zemlje.

Događaju je prisustvovalo preko 70 poslovnih ljudi.

Ahmet Egrlić, predsjednik VTK/STK BiH, kazao je kako BiH sa Norveškom ima veliki suficit, daleko više izvozimo, nego što uvozimo.

- Međutim, ako se pogleda obim trgovinske razmjene, a cijeneći kapacitete i potencijal jedne i druge zemlje, ne možemo biti zadovoljni. Moramo raditi na povećanju trgovinske razmjene i mislim da je danas prilika za umrežavanje ljudi iz sektora metalske i drvne industrije. To je izuzetno perspektivna strana sa aspekta norveškog tržišta i naših potencijala. Nadam se da ćemo danas biti u prilici napraviti iskorak u poslovnom povezivanju i sklapanju nekih novih poslovnih odnosa - izjavio je Egrlić.

Dodao je da BiH ima puno, prije svega, političkih problema u kreiranju jednog zdravog poslovnog ambijenta i izgradnje imidža.


- Nažalost, svi znamo kakav je imidž BiH i da ne garantira poslovni optimizam, ali uprkos tome mi moramo raditi ono što je najbolje. Od donosioca odluka u BiH u narednom periodu očekujemo da idu ka daljem rasterećenju privrede, ka kreiranju boljeg poslovnog okruženja i ka izgradnji novih poslovnih kapaciteta da bi imali više toga ponuditi Evropi i svijetu.

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen izjavio je da se trgovinska razmjena između dvije zemlje povećava, te da se investitori iz Norveške fokusiraju na BiH sa konkretnim investicijama u okviru programa Poslovne asocijacije Norveška-BiH (NBBA).


NBBA je, kako je dodao, od svog osnivanja doprinijela dobrim rezultatima u ostvarivanju saradnje posebno u oblastima obnovljivih izvora energije, turizma, informacionih i komunikacionih tehnologija, metalskog inženjeringa, te obrade drveta.

Na Sarajevo Business Forumu ambasador je učestvovao na panelu o radnoj snazi koja ima znanje i vještine što je, kako je dodao, veoma važno za norvešku ambasadu i NBBA, čiji je cilj i da se kreiraju dobri poslovi i komercijalne veze kako bi se stvorili održivi poslovi za mlade ljude da bi oni svoju budućnost i razvoj mogli da traže u okviru granica BiH, ne u inostranstvu.

Predsjednik NBBA Jan Morritz Olsson naglasio je važnost održivog razvoja poslova i poslovanja kompanija.


- Naša inicijativa treba ići ka razvoju poslovanja i u BiH i Norveškoj i stoga smo danas fokusirani na razvoj kompanija u područjima gdje norveške kompanije zajedno sa bosanskohercegovačkim mogu zajedno prići globalnom tržištu. Naši prvi koraci su bili veoma uspješni posebno kada govorimo o uspostavljanju saradnje u području zelene energije, metalske industrije, a sada postepeno i u području drvne industrije i mi veoma smo optimistični - dodao je Olsson.

Na kraju je upriličeno potpisivanje sporazuma o saradnji između Spoljnotrgovinske komore i Poslovne asocijacije Norveška – BiH (NBBA).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.