NavMenu

U Turskoj otvoren drugi aerodrom u potpunosti izgrađen na moru

Izvor: Mina Nedjelja, 15.05.2022. 17:42
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Thomas Ehrhardt)
U Turskoj je otvoren još jedan aerodrom izgrađen u potpunosti na moru, Rize-Artvin.

Aerodrom Rize-Artvin čija pista je široka 45 metara i duga 3.000 metara u potpunosti će zadovoljiti potrebe za vazdušnim saobraćajem u tom regionu, prenosi agencija Anadolija.

Aerodrom, čiji su temelji postavljeni 3. aprila 2017. godine, ima godišnji kapacitet od tri miliona putnika.

Izgrađen je jedinstvenom arhitekturom i naprednim inženjerskim tehnologijama, a ukupna zatvorena površina aerodroma iznosi 47.000 m2, od čega zgrada terminala i drugi prateći objekti zauzimaju površinu od 32.000 kvadrata.

Ceremoniji otvaranja aerodroma je prisustvovao predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Azerbejdžana, Ilham Alijev, brojni turski zvaničnici i građani.

Erdogan je tom prilikom poručio da će u Turskoj nastaviti sa realizacijom velikih infrastrukturnih projekata, kao što su to radili i protekle dvije decenije.

On je naglasio da su turske vlasti u protekle dvije decenije implementirali brojne velike infrastrukturne projekte na tom području, od obrazovanja do zdravstva.

- Na osnovama ove infrastrukture, sada je na vama da iskoristite potencijal našeg regiona u svim oblastima, od poljoprivrede, trgovine, obrazovanja pa do turizma - kazao je Erdogan.

Inače, ovo je jedinstvena građevina i peti aerodrom u svijetu izgrađen u samom moru.

Teren oko aerodroma je planinski i nije bilo moguće izgraditi pistu osim u samom moru. Milioni tona kamenja su izliveni prije nego što je stvoreno stabilno i ravno tlo.

Prvi aerodrom u Turskoj koji je izgrađen na moru je Ordu-Giresun, koji je otvoren 2015. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.