NavMenu

Sindikat Nezavisnost: Ponuda FCA radnicima za rad u inostranstvu znači kraj fabrike i propast za Kragujevac

Izvor: Beta Subota, 14.05.2022. 10:51
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Bezarević / eKapija)
U sindikatu Nezavisnost fabrike Fiat Krajsler automobili Srbija ocijenili su u petak da ponuda poslodavca radnicima da rade u inostranstvu, znači "kraj fabrike i udar na Kragujevac".

Potpredsjednik tog sindikata Igor Anđić rekao je agenciji Beta da su proizvodni radnici u petak u fabrici obavješteni o uslovima za odlazak u Njemačku, Poljsku, Italiju i Slovačku na dvogodišnji rad u fabrikama kompanije Stelantis, u čijem sastavu je italijanski Fiat, većinski vlasnik kragujevačke fabrike automobila.

- To znači da se fabrika u Kragujevcu zaključava, praktično biće na stend-baju do proizvodnje novog modela, a nas šalju u inostranstvo, što je za mnoge radnike neprihvatljivo, jer su to sve mladi ljudi, patriote koji hoće ovdje da žive i rade - rekao je Anđić.

On je dodao i da poslodavac nije iznjeo detaljan socijalni program za radnike, na čemu će insistirati sindikat Nezavisnost.

Anđić je rekao da su radnici spremni da blokiraju grad već sutra, ako kompanija ne iznese detalje socijalnog programa.

- Mi ćemo od države da tražimo da Fiat pokupi prnje i ode, da se isele i idu odmah, jer ostavljaju 2.500 radnika bez posla i 10.000 porodica bez egzistencije - rekao je Anđić ocjenjujući da Kragujevac "guraju u propast".

On je istakao da su u sindikatu spremni da pregovaraju ali ne u Beogradu nego u Kragujevcu i traže od premijerke Srbije da kaže radnicima šta ih čeka.

Prema dokumentu sa kojim su u petak upoznati radnici, za rad u Slovačkoj i Poljskoj ponuđena je minimalna osnovna neto mesečna zarada u iznosu od 800 odnosno 850 EUR, a ponuđen je i neto bonus pre polaska od 6.000 EUR.

Po povratku, radnici će primiti neto bonus po 11.000 EUR, ukupno za dvije godine.

Za radnike koji će otići na rad u Njemačku minimalna osnovna neto mjesečna zarada je 1.900 EUR, a u Italiju 1.400 EUR, pri čemu je neto bonus pre polaska 1.000 EUR.

Neto bonus po povratku iz Njemačke je 2.000 EUR, a iz Italije 1.500 EUR.

Smještaj plaća zaposleni, dok se bonus zaposlenima isplaćuje srazmjerno provedenom vremenu na radu u drugoj fabrici.

Radnicima je rečeno da se od sutra do 20. maja u vremenu od 9.00 do 14.00 mogu prijavljivati u upravnoj zgradi.

Kako je Beta saznala u Samostalnom sindikatu sestrinske kompanije Fiat plastik, radnicima FCA je u petak rečeno da postoji i opcija odlaska iz fabrike, kako je rečeno, uz otpremninu po zakonu.

Jedini reprezentativni sindikat u FCA čiji su predstavnici, kako je u četvrtak bilo najavljeno, jutros imali sastanak sa direktorom kompanije, nije zvanično reagovao na Fiatovu ponudu radnicima, a predsjednik tog sindikata u petak nije odgovarao na telefonske pozive agencije Beta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.