NavMenu

Rad vjetroelektrana u Crnoj Gori građane i državu godišnje košta 15 mil EUR

Izvor: Dan Petak, 13.05.2022. 13:11
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / enriquelopezgarre)
Rad vjetroelektrana na Krnovu i Možuri u prošloj godini koštao je građane, privredu i državu preko 15 mil EUR, pokazuju podaci Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

Toliko novca su građani, privreda i država dali preko stavki na računima za struju OIE1 i OIE2 u 2021. godini.

Za vjetropark na Krnovu plaćena su 9,24 miliona podsticaja, a za vjetropark na Možuri 5,84 mil EUR, što je ukupno 15,08 miliona. Taj iznos čini 70% od ukupnog novca koji je u prošloj godini plaćen za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Ukupan iznos koji je lani plaćen za podsticaje je 21,8 mil EUR, što je plaćeno za vjetroelektrane, mini-hidroelektrane i solarne elektrane. Za mini-hidroelektrane plaćeno je 6,55 miliona podsticaja, o čemu je Dan ranije pisao.

Vjetroelektrane na Krnovu lani su proizvele električnu energiju čija je tržišna vrijednost 9,7 miliona, a za koju su zahvaljujući podsticajima dobili ukupno 18,93 mil EUR. Vjetroelektrane na Možuri su proizvele električnu energiju vrijednu 6,5 miliona, a za nju su dobili 12,3 mil EUR, takođe zahvaljujući podsticajima. Podsticaji se plaćaju na osnovu propisa koje je donijelo nekoliko prethodnih vlada, koje je vodio DPS.

Na osnovu tih propisa, država, građani i privreda su obavezni da plaćaju podsticaje ili subvencije povlašćenim proizvođačima električne energije i to punih 12 godina, od 27 na koliko imaju koncesiju.

Ove odredbe su prepisane od evropskih zemalja, koje su, međutim, promijenile propise, pa, kako je to prije nekoliko godina tadašnjim ministrima i poslanicima kazao direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, sada koncesije daju onome ko traži manje podsticaja. Kod nas je, međutim, uredbama propisan zagarantovani otkup električne energije 12 godina po podsticajnim cijenama. Zato se na godišnjem nivou i plaćaju velike sume novca za povlašćene proizvođače.

Izvršni direktor firme Krnovo Green Energy, koja gazduje vjetroparkom, je Toni Karabatić, a vlasnici su podgorička kompanija Krnovo Holdco (čiji je osnivač francuski Akuo energy) i Masdar iz Abu Dabija.

VE Krnovo ima instalisanu snagu 72 megavata i planiranu godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavat-sati, a koštala je 120 mil EUR. Ova vjetroelektrana počela je sa radom u novembru 2017. godine. Projekat na Krnovu realizovale su austrijska firma Ivicom consulting i francuska kompanija Akuo energy. Kompanija Masdar je početkom 2018. kupila 49% akcija vjetroelektrane Krnovo.


Državno zemljište na Krnovu ugovorom je dato u zakup na 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina. Prema podacima Uprave prihoda i carina Crne Gore, kompanija Krnovo Green Energy je poslednjih godina imala samo jednog zaposlenog.

Vjetroelektrana Možura godišnje proizvodi oko 120 GWh energije. Proizvodni objekat snage 46 MW sastoji se od 23 vjetrenjače, snage od po dva MW. Investiciju su realizovale malteška državna kompanija Enemalta i kompanija Malta Montenegro Wind Park, a glavni izvođač radova bila je kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering, koja je odavno u blokadi. Imaju šest zaposlenih.

Ovaj projekat je pod lupom Europola, a u tužilaštvu su i dalje u fazi izviđaja prijave podnesene u vezi sa projektom. Parlament, iako je bilo inicijativa, nije sproveo parlamentarnu istragu u vezi sa Možurom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.