Izvor: eKapija | Petak, 13.05.2022.| 10:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Jednostavniji proces pribavljanja vodnih akata za privrednike - Utvrđene izmjene Zakona o vodama KS

Ilustracija
Ilustracija (Foto: TTphoto/shutterstock.com)
Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj redovnoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o vodama Kantona Sarajevo, a već na jednoj od narednih sjednica Skupštine KS ovaj Prijedlog bit će dat na razmatranje i donošenje skupštinskim zastupnicima i zastupnicama.

Po riječima ministra privrede KS Adnana Delića, Zakon o vodama Kantona Sarajevo je jedan od bitnijih zakona u ovom resoru, jer se tiče prirodnog resursa kojeg je neophodno zaštiti i njime strateški i odgovorno upravljati.

Ministar je podsjetio da je Zakon o vodama donesen prije 12 godina. Analizom primjene postojećeg zakona ustanovljena je potreba da se postojeći zakon podvrgne neophodnim izmjenama i dopunama kojima se upravo nastoji unaprijediti oblast upravljanja vodama i vodnim resursima koji su u nadležnosti Kantona Sarajevo.

- Cilj je integrirati procese upravljanja vodom i vodnim resursima, a tu prije svega podrazumijevamo uključivanje u proces upravljanja svih zainteresiranih subjekata, među kojima veliki značaj imaju općine kojima će se, ovim izmjenama zakona, prenijeti dio nadležnosti za izdavanje vodnih akata. Time će se povećati i njihov udio u odgovornosti prilikom donošenja odluka za izdavanje vodnih akata - pojasnio je ministar Delić.

Dodao je da će ove izmjene značiti i smanjenje administrativnih procedura, odnosno jednostavniji proces pribavljanja vodnih akata potrebnih za dozvolu gradnje, kako pravnim, tako i fizičkim licima, s obzirom na to da će se, kako je kazao, nadležnosti podijeliti na niže nivoe upravljanja, te smanjiti obim predmeta u Ministarstvu privrede. Reducirat će se i period čekanja na dozvole što će uveliko utjecati na ubrzanje procedura neophodnih u oblasti građevinske industrije.

Ovim Prijedlogom predviđene su i izmjene koje se odnose na utvrđivanje principa upravljanja i raspodjele sredstava prikupljenih po osnovu izdavanja vodnih akata u nadležnosti Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

- Bitna izmjena u ovom Prijedlogu zakona odnosi se na ravnopravniju raspodjelu sredstava prikupljenih od izdavanja vodnih akata u nadležnosti Ministarstva privrede. Ranijim zakonskim rješenjem sredstva prikupljena po ovom osnovu dijelila su se između Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša i Ministarstva privrede u odnosu 75 posto naprema 25 posto, odnosno ta sredstva su išla KJP Vodovod i kanalizacija d.o.o Sarajevo, a znatno manji dio za uređenje riječnih korita. S obzirom na klimatske promjene i posljedice koje nastaju zbog obimnih padavina na lokalitetima neuređenih riječnih korita, ovim izmjenama predviđa se da Vlada Kantona Sarajevo vrši razdjelu sredstava i da se za uređenje riječnih korita izdvajaju veći iznosi kako bi se sanirale i prevenirale štete nastale usljed vremenskih neprilika, ali i štete nastale zbog neodgovornog ponašanja koje prije svega podrazumijeva odlaganje građevinskog i drugih vrsta otpada u blizini riječnih korita ili čak i u sama riječna korita - pojasnio je ministar Delić.

U odnosu na prethodno zakonsko rješenje, novo rješenje podrazumijeva i regulisanje lokalnih vodovodnih sistema koji do sada nisu bili u sistemu upravljanja, kao i propisivanje obavezne kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće od strane ovlaštenih laboratorija i institucija što će svakako utjecati na kvalitet vode, a samim tim i na kvalitet općeg zdravlja u Kantonu Sarajevo.

Novina je i rješavanje upravljanja akumulacijama koje nisu prevashodno namijenjene vodosnabdijevanju. Ovo rješenje zasniva se na principu opće nužnosti, a podrazumijeva da će se, u nedostatku vode za piće ili za potrebe protivpožarne zaštite, ove akumulacije prioritetno koristiti za vodosnabdijevanje stanovništva i protivpožarnu zaštitu, pa tek onda za druge namjene, saopšteno je iz Vlade KS.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE