Izvor: Nezavisne novine | Petak, 13.05.2022.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

DŽAKULA: Neprimjenjiv Prijedlog zakona o uvođenju diferencirane stope PDV-a

Miro Džakula
Miro Džakula (Foto: YouTube/screenshot)
Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Miro Džakula rekao je da se ne treba igrati fiskalnom stabilnošću BiH i svih nivoa vlasti u BiH, te ukazao da je neprimjenjiv Prijedlog zakona o uvođenju diferencirane stope PDV-a, koji je u parlamentarnoj proceduri.

Džakula je rekao novinarima da je PDV vrlo kompleksna materija u koju ne treba dirati tako olako, naglasivši da se diferenciranom stopom PDV-a ne mogu rješavati socijalna pitanja.

- Ne smije se se ići u izmjene Zakona o PDV-u ad hok ili od slučaja do slučaja. Smatramo da se poreskom politikom ne mogu rješavati socijalna pitanja - upozorio je Džakula.

On je izrazio bojazan da u ovakvom ad hok slučaj nije obavljena dobra priprema i da je grubo narušen Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja, i to član 14.

Prema njegovim riječima, ostavljeno je UIO da odredi šta ide po stopi od 5%, odnosno 17 i 22% a za to je potrebno vrijeme.

- Treba napraviti pravilnik koji treba da usvoji Upravni odbor UIO. Potrebno je razumno vrijeme i kada je u pitanju priprema i usvajanje tog pravilnika - pojasnio je Džakula.

On je istakao da je UIO jedina institucija koja sprovodi zakone iz oblasti indirektnog oporezivanja i sprovodiće svako zakonsko rješenje, ali je ovakav prijedlog zakona neprimjenjiv u praksi, što bi, kako je napomenuo, trebalo da znaju i oni koji to predlažu.

- Trebalo bi znati da se moraju popisati zalihe dobara, da se moraju uskladiti poreski softveri kod 50.000 PDV obveznika i isto tako da se UIO treba ostaviti razuman period da svoj poreski softver sa sada jedne stope uskladi sa tri stope, što zahtijeva i vremenski period, a isto tako i neophodna finansijska sredstva da bi se to moglo završiti - precizirao je Džakula.

- Efekti koji će se postići su izuzetno negativni i doći će do evazije poreskih prihoda, sistem oporezivanja biće znatno usložen i po tom osnovu očekuje nas dosta buran period - naveo je Džakula, podsjetivši da je svima poznato da institucije BiH već četiri godine nemaju budžet.

On je podsjetio i da se svi viškovi prihoda raspoređuju entitetima i da entitetske vlade imaju mogućnosti da u okviru socijalnih mjera rješavaju najosjetljivija socijalna pitanja.

- Zar neko misli kada smanjimo stopu PDV-a na lijekove da će se smanjiti cijene? Odgovorno tvrdim da neće, nego će se ići u povećanje marži i mnogi će profitirati na tako sniženim stopama, da će se stvarati dodata vrijednost i da će to pogodovati isključivo pojedinim kompanijama, pojedincima. Onima 'zbog kojih se rade izmjene zakona o PDV-u' sigurno neće pomoći - ukazao je Džakula.

On je podsjetio da je UIO u prošloj godini naplatila 8,445 mlrd KM, a ove godine za prvih pet mjeseci 538 mil KM.

- To je mnogo novca koji dobiju entiteti, koji se može rasporediti i kojim se mogu sva socijalna davanja povećati i omogućiti bolji život onima koji zaista ne mogu da žive normalno. Poreskom politikom se ne rješavaju socijalna pitanja - ponovio je Džakula.

On je istakao da u drugim zemljama postoje drugi mehanizmi i mjere za socijalu pomoć.

- Postoje razna davanja. U Srbiji Vlada daje novac najnižim kategorijama stanovništva - naveo je Džakula.

On je izrazio bojazan da će ovim biti narušeni temeljni principi neutralnosti PDV-a.

- Poreska politika svake države, a u BiH pogotovo, treba da bude transparentna, jasno vidljiva svakome, lagana u primjeni i još laganija za inspekcijski nadzor - napomenuo je Džakula.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE