Izvor: eKapija | Srijeda, 11.05.2022.| 16:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EIB daje bespovratnih 300.000 EUR za procjenu okoliša na lokaciji novog vjetroparka na Vlašiću

(Foto: Pixabay / josealbafotos )
Evropska investicijska banka (EIB), kao klimatska banka Evropske unije, daće bespovratna sredstva u iznosu od 300.000 EUR Elektroprivredi Bosne i Hercegovine da izvrši procjenu okoliša na lokaciji novog vjetroparka na Vlašiću. Ova tehnička pomoć će omogućiti izgradnju vjetroparka snage 50 MW na području Travnika, čime će se podržati prelazak na obnovljive, sigurne i održive izvore energije, dekarbonizacija lokalne i regionalne privrede.

Kao drugi grant dodijeljen BiH u okviru nove branše EIB Global, ova podrška pokazuje opredjeljenje banke da poveća svoju tehničku i finansijsku pomoć za najhitnije potrebe i zelenu tranziciju.

Konkretnije, bespovratna sredstva koja daje EIB će omogućiti izradu Plana upravljanja biodiverzitetom kojim će se utvrditi upravljački postupci u skladu s najboljim praksama u zaštiti okoliša u EU.

Ova sredstva se odobravaju pod okriljem EIB-ove inicijative za ekonomsku otpornost (ERI), u sklopu odgovora EIB-a i Evropske unije na izazove u zemljama Zapadnog Balkana putem finansijske podrške za razvoj infrastrukture i privatnog sektora. U duhu Tima Evropa, projekat će se implementirati u okviru Inicijative o uzajamnom povjerenju (MRI) kojom se poboljšava stručnost u cilju veće efikasnosti pripreme i finansiranja projekta.

- Ova bespovratna sredstva predstavljaju još jedan primjer nepokolebljive podrške održivom razvoju Bosne i Hercegovine, koja traje preko 40 godina. Tehnička podrška EIB-a će ubrzati pripremu projekta za izgradnju vjetroparka na Vlašiću i njegovo povezivanje s lokalnom energetskom mrežom. Zahvaljujući ovim naporima, zemlja će moći učvrstiti svoje snabdijevanje energijom, povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima. Ovo će višestruko koristiti lokanim zajednicama zbog razvoja infrastrukture, a zemlju će približiti Zelenoj agendi za ostvarenje ekoloških ciljeva Zapadnog Balkana - rekla je Liljana Pavlova, potpredsjednica EIB-a odgovorna za Bosnu i Hercegovinu.

Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine je izjavio:

- Projekat izgradnje vjetroparka Vlašić je jedan od najvažnijih projekata u kategoriji obnovljivih izvora energije koje namjeravamo implementirati u predstojećem periodu. Cilj projekta je doprinijeti proizvodnji električne energije bez štetnih emisija i povećati udio obnovljive energije u proizvodnom portfelju naše kompanije i BiH u cjelini. Nadalje, doprinosi zaštiti klime smanjenjem emisija CO2 te daje pozitivan podsticaj održivom privrednom i društvenom razvoju u BiH.

U sklopu Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), EIB je već plasirao oko 665.000 EUR bespovratnih sredstava koja su iskorištena za izradu studija izvodljivosti za izgradnju vjetroparka Vlašić, uključujući implementaciju inicijalnih mjera, analize vjetra, geografskog istraživanja, istraživanja u području nultih emisija ugljika, izradu studije utjecaja na okoliš i društvo, kao i pripremanje tenderske dokumentacije.

Od početka krize COVIDA-19 u februaru 2020. godine, EIB je odobrio 658 mil EUR zajmova za BiH i 6 tranši bespovratnih sredstava da podrži održivi razvoj zemlje .


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE