Izvor: PR | Utorak, 10.05.2022.| 08:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija lider u regionu u oblasti javno-privatnog partnerstva sa više od 200 odobrenih projekata

Jelena Tadić
Jelena Tadić
Od 4 do 6. maja u Barseloni održava se 6. UNECE Međunarodni forum o javno-privatnom partnerstvu (JPP) koji je posvećen klimatskim promjenama, cirkularnoj ekonomiji i digitalnoj transformaciji. Akcenat je na javno-privatnom partnerstvu i ciljevima održivog razvoja, a jedini panelista iz Srbije je Jelena Tadić, izvršni direktor kompanije PPP Investment doo iz Beograda.

Forum je organizovala Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i Instituto de Estudios Superiores de la Empresa (IESE) Business School Barselona, uz podršku Grada Barselone.

Glavna tema Foruma je "People first PPP" za ciljeve održivog razvoja u pružanju održive infrastrukture i ubrzanje sprovođenja Agende održivog razvoja 2030.

Tadić je, nakon što je predstavila zakonski i poslovni okvir Srbije, kao i rezultate i izazove primjene JPP u Srbiji, istakla da je Srbija lider u regionu sa više od 200 odobrenih projekata od kojih je oko 50% rezultiralo zaključenim javnim ugovorima, sa investicijama privatnih partnera u javnu infrastrukturu i komunalne usluge više od 3 mlrd EUR i dodala:

- Raduje nas da možemo da govorimo o dobrim rezultatima i mogućnostima rješavanja javnih izazova sinergijom javnim i privatnih resursa i potreba, a čini se da savremeni svet sa svim izazovima, ima sve veću potrebu za ovom sinergijom. To su projekti koji čuvaju životnu sredinu, poboljšavaju kvalitet života građana, štede energiju, unapređuju dostupnost i kvalitet javne usluge, podstiču energetsku nezavisnost, smanjuju emisiju štetnih gasova i slično. Glavni utisak Foruma jeste potreba za novom metodoligijom pripreme i evaluacije projekata javno-privatnog partnersta, a koju je UNECE prepoznao i razvio. To je metodologija koja se umjesto po principu "value for money" (vrijednost za novac) bazira na principu "value for people" (vrednost za ljude). Osmišljena je tako da ide u susret izazovima i potrebama građana, a ne ograničava se isključivo na trenutnim troškovima već na potrebnim vrednostima. Sa današnje tačke gledišta, imajući u vidu izazove sa kojima se javni sektor suočava, primjenom "value for people" metodologije rezultati i efekti dosadašnjih projekata bili bi još bolji kako za građane, tako i za korisnike javnih budžeta. Naravno, ovako sveobuhvatnu metodologiju je potrebno i primjeniti, obučiti ljude, prilagoditi lokalnom zakonskom i poslovnom ambijentu i spremni smo da uzmemo učešća u tome zajedno sa UNECE - istakla je Tadić.

Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama u Srbiji usvojen je krajem 2011. godine, a izmjene i dopune Zakona usvojene su u februaru 2016. i u decembru 2016. godine i karakteriše ga visok stepen primjenljivosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE