NavMenu

Firme moraju da vrate kovid kredite, a vrijeme ističe - Najviše sredstava povukla Italija

Izvor: Telegraf Utorak, 10.05.2022. 08:02
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / RGY23)
Oko 2,7 miliona malih biznisa sada mora da vrati kredite, koji su ih "spasili" u vrijeme rastuće pandemije.

Tokom čitave 2020. i 2021. pisano je o naporima svjetskih vlada da pomognu svojim privredama, odnosno da održe - posebno male i srednje - biznise "u životu", izvještava portal Telegraf. Međutim, to ima svoju cijenu.

Vlade na krizu jesu odgovarale izdašnim paketima pomoći, ali ne "pro bono". Cilj je bio očuvati poslovanja i radna mjesta, a jedna od kovid mjera u većini država bili su krediti iza kojih stoji država.

Tako je Italija "potegla" znatno više od većine drugih članica EU, a sjećamo se i kroz kako mukotrpan period je ta zemlja prošla: garantovala je za 277 mlrd EUR korporativnih kovid kredita, koje njihovi korisnici sada treba da otplate.

Ipak, baš u momentu kada kreće otplata, dešavaju se i posljedice ne samo korone, već i rata u Ukrajini, pri čemu je inflacija uzela maha, a cijene su na rekordnim nivoima.

Preduzetnici sve teže podnose nadolazeće rashode, posebno rast cijena nafte i gasa.

Problem je produbljen time što se na krizu izazvanu koronom - praktično nadovezala kriza nastala usljed ruske invazije na Ukrajinu, a kao i obično, mali preduzetnici u takvim okolnostima - postaju posebno ranjivi.

Prema pisanju Rojtersa, a u slučaju Italije, čak 2,7 miliona firmi iz segmenta malih i srednjih preduzeća - tokom pandemije je uzelo kredite za koje garantuje država.

Sada se suočavaju sa prvim testom sposobnosti otplate (od juna), a čini se da je za značajan broj tih firmi izazov preveliki. Kako bi se izbjegao talas zatvaranja i prisilne prodaje preduzeća, italijanske vlasti - u potrazi za rješenjem - razmatraju uključivanje državne institucije za upravljanje tzv. "lošim kreditima", AMCO.

Vlada je otvorila ovo pitanje u razgovorima sa upravljačkim strukturama Evropske unije, a ideja je da se prodaja kredita malih i srednjih preduzeća realizuje prije aktiviranja državnih garancija, te da se spreči da firme - u nemogućnosti da otplate dugove - dođu do ivice bankrota.

Zamisao je da AMCO preuzme upravljanje tim kreditima i tako pomogne preduzetnicima da ponovo "stanu na noge". Ipak, neće biti lako osmisliti čitavu šemu, tako da se uklopi u EU pravila tržišnog nadmetanja, a da se dopusti bankama da prepuste kredite AMCO-u pod povoljnim uslovima, odnosno potencijalno iznad tržišnih cijena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.