Izvor: Promo | Četvrtak, 05.05.2022.| 10:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prognoza Erste Grupe: Ekonomije u CIE za sada otporne

(Foto: Erste Group Bank AG)

• Niži rast BDP-a u 2022. godini

• Veća inflacija zbog viših cijena energenata i hrane

• Erste Grupa i dalje na dobrom putu rasta

Iako je ekonomski rast u Centralnoj i istočnoj Evropi (CIE) i Austriji ostao snažan u prvom kvartalu 2022. godine, prognoza za cijelu godinu za region je snižena, kao i za Evropu u cjelini.

Očekuje se da će nivoi inflacije u regionu CIE ostati povišeni.

- Erste Grupa ulazi u ovu aktuelnu krizu kao veoma profitabilna banka sa jakim kapitalom i likvidnošću. To nam omogućava da budemo pouzdan i stabilan partner svojim klijentima - rekao je Bernd Špalt, generalni direktor Erste Grupe.

- Ekonomije u našem regionu dobro su prebrodile krizu izazvanu pandemijom i do sada su se takođe pokazale kao otporne u aktuelnoj krizi, zahvaljujući uglavnom dobrim rezultatima iz 2021. godine. U povoljnom scenariju, ekonomski oporavak bi mogao da se nastavi. Međutim, rat je sve promijenio, dovodeći u pitanje ne samo mir u Evropi, već i osnovne stvari kao što su energetska i prehrambena sigurnost.

Sporiji rast BDP-a i veća inflacija u 2022. godini

Prije rata u Ukrajini, ekonomije u CIE su bilježile brz oporavak nakon pada ekonomske aktivnosti prouzrokovanog pandemijom. Međutim, rat, pored toga što je doveo do humanitarne katastrofe, predstavlja drugu krizu sa negativnim posljedicama po ekonomiju u periodu od samo dvije godine.

Ekonomska uloga Rusije kao izvoznog tržišta za ekonomije u CIE jeste konstantno bilježila pad posljednjih godina; Rusija nije među 10 vodećih trgovinskih partnera većine zemalja u regionu. Međutim, većina zemalja - posebno Austrija, Češka Republika i Slovačka - još uvijek zavise od uvoza ruskih energenata, posebno prirodnog gasa. Stope inflacije rastu, uglavnom zbog povećanja cijena energenata i hrane. Erste Grupa procijenjuje da će inflacija u Austriji iznositi 5,5% u 2022. godini, ali će vjerovatno dostići visoke jednocifrene ili čak dvocifrene brojeve u više zemalja CIE, do 11,7% u Češkoj Republici. To će uticati na kupovnu moć i, zatim, na rast BDP-a. Erste Grupa generalno očekuje prosječan rast BDP-a od oko 3% na tržištima bankarske grupe u 2022. godini, što je ispod trenutnih očekivanja za evrozonu. Pored toga, uticaj rata na trgovinu pogoršava već postojeće probleme u lancima nabavke.

Sankcije koje se primjenjuju protiv Rusije takođe će ostaviti svoj trag na evropskim ekonomijama.

Uprkos svim ovim izazovima, vjerujemo da će, zbog još uvijek velikog broja porudžbina, 2022. i dalje biti okarakterisana rastom, iako oslabljenim.

Prognoza: Erste Grupa i dalje na dobrom putu rasta

U kontekstu trenutnih očekivanja u pogledu makroekonomskih kretanja na svojim ključnim tržištima, Erste Grupa očekuje neto rast kredita od oko 5% u 2022. godini. Ovakav rezultat, kao i neočekivano snažni faktori koji utiču na povećanje kamatnih stopa, trebalo bi da dovedu do najmanje visokog jednocifrenog povećanja neto prihoda od kamata - uprkos još uvijek negativnim referentnim stopama u evrozoni. Očekuje se da će povećanje neto prihoda od naknada i provizija iznositi oko 5%. Kao i u 2021. godini, Erste Grupa ima za cilj da ostvari dvocifren prinos na materijalni kapital (ROTE). Očekuje se da će koeficijent kapitala CET1 Erste Grupe i dalje ostati snažan.

Erste Grupa smatra da će troškovi rizika u 2022. godini biti manji od 20 baznih poena prosječnih bruto kredita odobrenih klijentima. Očekuje se da će pokazatelj PK biti ispod 3,0%.

Razvoj situacije u Rusiji i Ukrajini ne utiče direktno na Erste Grupu, jer nema operativno prisustvo u tim zemljama; izloženosti prema tim zemljama su zanemarljive i trenutno se ne očekuju dodatna rezervisanja po osnovu rizika u tom kontekstu. Međutim, mogućnost indirektnih efekata, kao što su nestabilnost finansijskog tržišta ili sekundarni efekti sankcija na neke od naših klijenata, ne može se isključiti.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE