NavMenu

Žensko poduzetništvo: Banjalučanke novi igrači na tržištu rada

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.11.2010. 13:36
Komentari
Podeli

Gradska razvojna agencija Banja Luka uspješno je završila edukaciju u sklopu projekta "Žene ženama", koji je okupio 25 mladih poduzetnica koje su tek osnovale firme ili planiraju pokrenuti vlastiti biznis.

Učesnice su pohađale tri seminara te su imale priliku da uče o razvoju poduzetničkih vještina, organizaciji poslovanja i procesu registracije preduzeća, a edukacija je obuhvatala i upoznavanje marketinga i razvoja tržišta, kao i računovodstvenih procedura, ukratko svih koraka potrebnih za pokretanje biznisa.

Podsjećamo, projekat "Žene ženama" realizuje Gradska razvojna agencija Banja Luka u saradnji sa Udruženjem žena preduzetnica i menadžera Republike Srpske (UNA RS), GOPA-om (Gesellschaft fuer Organisation, Plannung und Ausbildung mbH) odnosno implementatorom projekta "Zapošljavanje mladih u BiH", i drugim partnerima.

Radi se o redovnim aktivnosti iz oblasti podrške u jačanju kapaciteta preduzeća koje vode žene, podrške start-up firmama koje osnivaju žene mlađe od 30 godina i zapošljavanja mladih žena.

Anesa Lihović, samostalna stručna saradnica za analitiku, istraživanje i bazu podataka u Gradskoj razvojnoj agenciji Banja Luka, za eKapiju je potvrdila da su poduzetnice tokom obuke prezentovale veliki broj zanimljivih ideja o pokretanje vlastitog preduzeća.

"Osnovi uslov za pohađanje obuke bio je da poduzetnice između 18 i 30 godina imaju konkretnu ideju, koju je moguće ostvariti i za koji postoje realni uslovi. Neke od naših učesnica već su registrovale svoje firme, a neke od njih se već duže vrijeme bave poduzetništvom", kazala je Lihović.

Učesnice su tokom obuke razvile svoje poslovne planove koje će potencijalno omogućiti bolje poslovanje njihovih poduzetnica i sa kojima će moći učestovati na takmičenju za najbolji biznis plan. Tri najbolja rada dobit će nagradu od pet, četiri i tri hiljade KM, a sredstva su namijenjena za pokretanje ili unaprijeđenje poslovanja.

"Ove aktivnosti imaju za cilj razvoj ženskog poduzetništva, kao i podršku mladoj populaciji. Smatramo da su ovo zapostavljene kategorije u društvu, prije svega zbog nedostatka podrške i razumijevanja, ali i zbog nedostatka finansijskih sredstava. Projekat je dokazao da potencijal postoji, a potrebno ga je razvijati", ističe Lihović.

Poduzetnice su u sklopu ovog projekta imale i podršku mentorica, iskusnih i uspješnih poduzetnica i menadžerica, koje će im biti na raspolaganju i u narednom periodu.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.