Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.11.2010.| 13:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ukidanje viza šansa i za privredni razvoj

Vizna liberalizacija će za poduzetnike značiti mnogo prije svega jer će imati mogućnosti uspostavljanja bržih kontakata sa stranim partnerima, a osim toga tu su i manji troškovi prilikom putovanja te veće mogućnosti širenja poslovanja u inostranstvo.

(Nijaz Hastor)

Nijaz Hastor, osnivač ASA Prevent Grupacije, ističe da će pomaci koji su se dogodili s ukidanjem viza sigurno dati i veću šansu za razvoj privrede države. Naglasio je da je BiH oduvijek bila dio Europe, te da smo ovih godina bili na neki način umjetno odvojeni od nje.

Melchior Wathelet, belgijski ministar za budžet, migracije i azil, koji je prije nekoliko dana boravio u Sarajevu gdje se susreo s najuspješnijim privrednicima regije, ocijenio je kako je vizna liberalizacija za zemlje regije važan signal kojim EU želi pokazati povjerenje prema zapadnom Balkanu.

"BiH mora pokazati kako je razumjela taj signal i od nje se isto tako traži vidljiv napredak. Jednako tako i mi iz EU-a moramo pokazati kako vjerujemo ovoj zemlji te kako se isplati ulagati u ovu zemlju, ali i cijelu regiju", kazao je Wathelet.

D.K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.