NavMenu

IDC: Od sljedeće godine oporavak tržišta IT usluga

Izvor: eKapija Srijeda, 17.11.2010. 16:36
Komentari
Podeli

Tržište IT usluga u Jadranskoj regiji (Albanija, BiH, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Slovenija) doživljelo je pad od 8.8% u 2009. Stručnjaci analitičke kuće IDC očekuju da će se taj trend nastaviti i u 2010. godini zbog jakog utjecaja financijske krize na potrošnju na IT usluga u regiji.

Ovaj sektor će efekte krize osjetiti sve do 2011. godine nakon čega slijedi oporavak tržišta, pokazuje analiza analitičke kuće IDC.

"Nakon godina poslovnog rasta i velikih investicija u IT sektor, posebno u IT usluge, u 2009. je produbljivanje krize dovelo do toga da je preživljavanje i rezanje troškova postalo realnost u mnogim sektorima u regiji", kaže Dalibor Suboticanec, analitičar IDC za Jadransku regiju.

Ističe da su početkom 2010. poduzeća u Jadranskoj regiji još uvijek oklijevala da investiraju u IT, ali vjerujuje da će ovaj trend početi slabiti u drugoj polovini 2011.

Hrvatska je i dalje najveće tržište u regiji koje čini 40, 7 posto totalne potrošnje, slijedi je Slovenija sa 35,3 posto i Srbija sa 12,6 posto. U Makedoniji to iznosi 3,4 posto u BiH 3,9 posto dok Albanija , Kosovo , Crna Gora ostaje 3,2 posto od potrošnje IT usluga u Jadranskoj regiji.

Integracija sistema je i dalje kategorija na koja ima najveći udjel u prihodima od IT usluga (15,9 posto) u 2009., slijedi hardverska podrška i instalacije sa 14,5 posto i razvoj softverskih aplikacija sa 13.9%.

Analiza IDC-a pokazuje da usprkos krizi regionalno tržište nastavlja rasti sa značajnim prelaskom od osnovne podrške do složenijih proizvoda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.