Izvor: eKapija | Srijeda, 17.11.2010.| 12:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Regionalnom suradnjom u borbu za nova tržišta

Regionalna suradnja bi mogla pomoći kompanijama iz regije u povećanju konkurentnosti i uspješnijem nastupu na drugim tržištima. To je pokazalo i nedavno povezivanje željezničkih kompanija iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i FBiH za koje s veliki interes iskazale i Makedonija i Crna Gora, te Bugarska, a koji je bio u cilju jeftinijeg i bržeg prijevoza roba kroz navedene zemlje.

Ovo, kako je u medijima nazvano, ponovno stvaranje "jugosfere", smatraju mnogi, treba promatrati samo s ekonomskog stajališta. Nijaz Hastor, osnivač ASA Prevent grupacije, koja je u regiji među 50-tak najjačih privatnih kompanija, smatra da se ne treba niti jedne dobre ideje stidjeti nego je treba iskoristiti.

"Ne govorim iz neke nostalgije, nego s aspekta gospodarstva. Kompanije iz bivše države nekada su svuda bile dobrodošle, a u zadnjih 20 godina to nije bilo tako. Tu sinergiju koju imamo moramo iskoristiti", naglašava Hastor.

Smatra da je regionalno povezivanje jedna od mogućnosti da se se Zapadni Balkan nametne kao bitan igrač i na EU tržištu. Naime, ističe da smo sada u situaciji da su nas pretekle neke zemlje kojima smo mi bili uzor u gospodarskom smislu.

"Ne primjećujem granice kada je u pitanju poslovanje i razvoj", naglašava Hastor.

Branko Greganovič, osnivač slovenačke kompanije Strateks, kaže kako bivša država nije imala političku budućnost međutim mišljenja je da se treba iskoristiti potencijal koji imamo za regionalnu suradnju.

Komentirajući zadnje uspješno povezivanje željezničkih kompanija regije Greganovič, kaže da je to dobar primjer te da je glavni problem ove regije pitanje sigurnosti i infrastruktre koje su dvije stvari koje privlače investicije u sve ove zemlje te da regionalno udruživanje profesionalaca, poslovnih ljudi, može rezultirati većim pritiskom na vlasti da počnu rješavati ove probleme.

Šef Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH Giulio Moreno smatra također da je regionalno povezivanje prilika za kompanije sa ovih područja. Što se tiče zemlja regije kaže da su prednosti brojne, prije svega jer se radi o zemljama koje su već prije zajednički nastupale na tržištu i dosta izvozile.

D.Kozina

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.