NavMenu

EU daje 45,2 mil EUR bespovratno za gradnju dionica na Koridoru 5C

Izvor: eKapija Srijeda, 27.04.2022. 15:13
Komentari
Podeli
(Foto: mapa.jpautoceste.ba)
Evropska unija obezbijedila je dodatnu podršku u iznosu od 45,2 mil EUR granta za izgradnju Koridora 5C. Time je ukupni iznos odobrenih grantova Evropske unije za izgradnju Koridora dosegao iznos od preko pola milijarde evra.

Sredstvima koja su potpisana danas biće finansirani građevinski radovi na dvije dionice autoputa: Poprikuše-Nemila u iznosu od 36 mil EUR i tunel Ivan u iznosu od 9,2 mil EUR.

- Koridor 5C edan je od vodećih projekata u Ekonomskom i investicijskom planu za Zapadni Balkan koji je osmišljen da potakne dugoročni ekonomski oporavak, održivi rast i radna mjesta te ekonomsku integraciju u regiji. BiH treba dodatno ubrzati radove na Koridoru Vc. U tu svrhu Evropska unija dodjeljuje više od pola milijarde eura kroz WBIF kako bi olakšala njegov završetak - rekao je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler.

Potpisivanju ugovora o grantu danas su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija Bosne i Hercegovine, EBRD i EU.

- Današnjim potpisivanjem ova dva ugovora osigurano je oko 45 milijuna eura bespovratnih sredstava što ima nemjerljiv značaj u ukupnim investicijama u Bosni i Hercegovini. Za oba projekta bespovratna sredstva osigurala je Europska unija, a EBRD će upravljati grantovima. U ime Bosne i Herecegovine zahvaljujem se veleposlaniku Sattleru na ovoj velikoj i važnoj financijskoj potpori EU - rekao je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.


Šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl rekla je:

- Zadovoljstvo nam je što zajedno sa našim evropskim partnerima nastavljamo podržavati Bosnu i Hercegovinu da izgradi modernu transportnu infrastrukturu, koja će je bliže povezati sa ljudima i trgovinskim partnerima u EU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.