Izvor: eKapija+ | Srijeda, 27.04.2022.| 09:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pojačana podrška EIB-a za Zapadni Balkan - Od 2020. uloženo 1,7 mlrd EUR

Sandrine Friscia
Sandrine Friscia (Foto: EIB)
Budući da se društveno-ekonomski uslovi brzo mijenjaju zbog velikih globalnih poremećaja, zapadnobalkanska regija mora se pridružiti valu transformacije da bi našla mjesto u ekonomiji budućnosti. Ova tranzicija podrazumijeva veći tehnološki napredak i efikasnije korišćenje resursa, a u taj poduhvat moraju biti uključeni svi privredni sektori.

U skladu sa tim, prelazak na zelenu i digitalnu ekonomiju je postao imperativ i za regiju. Da bi olakšala ovaj proces, Evropska komisija već pruža znatnu podršku u sklopu Ekonomskog i investicijskog plana. Prvi finansijski paket usvojen u februaru 2022. obuhvata 3,2 mlrd EUR za implementaciju 21 projekta. Zajmovi od međunarodnih finansijskih institucija, kao što je Evropska investicijska banka (EIB), zajedno s bespovratnim sredstvima Evropske unije (EU) u iznosu od 1,1 mlrd EUR, mogu donijeti značajna poboljšanja u oblatima poput prevoza, zaštite prirodne okoline, energetike, digitalnog i ljudskog kapitala.

Velika posvećenost unapređenju kvaliteta uslova života

Evropska investicijska banka (EIB), kao dugogodišnji i lojalan partner regije i Bosne i Hercegovine, povećala je svoju finansijsku i tehničku podršku za implementaciju održivih projekata. U sklopu inicijative Tim Evropa za društveno-ekonomski oporavak Zapadnog Balkana od pandemije, EIB je isporučio 1,7 mlrd EUR za manje od dvije godine.

U 2021. godini EIB je za Zapadni Balkan odobrio nove investicije u iznosu od 853 mil EUR za izgradnju transportne mreže, zaštitu prirodne okoline, povećanje energetske sigurnosti i oporavak privatnog sektora. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, podrška EIB-a je dostigla 638 mil EUR od 2020. godine, a sveukupno do sada više od 3 mlrd EUR. Trećina ovih sredstava investirana je u izgradnju autoputa u BiH duž Koridora 5C, najveće transportne mreže koja zemlju povezuje sa Hrvatskom i Mađarskom, te olakšava putovanje na posao za 50% njenih stanovnika.

Bolji gradski prevoz, opskrba vodom i obrazovne ustanove

U sklopu projekta koji finansira Evropska unija "Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda", odobrenog u sklopu Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF-a), EIB je u 2021. odobrio tri tranše grantova u ukupnom iznosu od 3,3 mil EUR kako bi omogućio uvođenje usluga vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda za otprilike 300.000 stanovnika BiH.

Povrh toga, EIB je svoju podršku usmjerio i na projekte koji će poboljšati izgled, funkcionalnost i uslove u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Odobrio je 40 mil EUR za modernizaciju i proširenje tramvajskih i trolejbuskih mreža u Sarajevu i okolnim općinama. Ta će poboljšanja pomoći u smanjenju prometnih zagušenja, vremena provedenog u putu i zagađenja zraka, koje predstavlja veliku opasnost za javno zdravlje.

(Foto: EIB)
Drugi važan projekat je izgradnja glavnog univerzitetskog kampusa u Sarajevu s fakultetima i pratećom infrastrukturom. EIB je donirao 500.000 EUR za izradu generalnog plana i studije izvedivosti za izgradnju modernog obrazovnog kampusa koji će omogućiti bolje uslove rada i školovanja generacije polaznika i profesora. Ta bespovratna sredstva čine dio EIB-ove Inicijative za ekonomsku otpornost, čiji su ciljevi podrška ekonomskom rastu i stvaranju radnih mjesta širom regije.

Kontinuirana podrška malim preduzećima

EIB je do sada za privatni sektor u Bosni i Hercegovini odobrio 860 mil EUR, što je doprinijelo očuvanju oko 100.000 radnih mjesta. Od početka pandemije 2020. godine banka je potpisala sredstva u iznosu od 125 mil EUR za podršku malim i srednjim preduzećima u BIH, koja su dostupna kod lokalnih komercijalnih banaka pod povoljnijim uslovima, uz duže otplatne rokove i niže kamatne stope.

Osim ovih kreditnih linija koje će kompanijama biti na raspolaganju za finansiranje likvidnosti, obrtnog kapitala i investicija, EIB je prošle godine s Intesa Sanpaolo Bankom BiH potpisao inovativan zajam za društveno odgovorno finansiranje kako bi podstakao zapošljavanje mladih, rodnu jednakost i društveno inkluzivne prakse među malim, srednjim i srednje kapitaliziranim preduzećima. Ova namjenska kreditna linija podrazumeva finansijsko nagrađivanje kompanija koje ispune određene ciljeve u pravcu trajnog zapošljavanja i omogućavanje profesionalnog razvoja za žene, mlade i osobe iz drugih osjetljivih grupa.

Nove prilike za partnerstvo i investicije uz EIB Global

Kao klimatska banka Evropske unije, EIB se obavezala da će do 2025. godine investirati preko 50% svojih godišnjih investicija u klimatski i ekološki održive projekte i taj ambiciozni cilj već je postignut prošle godine. Za buduće razdoblje banka je usvojila nov plan prilagodbe klimatskim promjenama kojim se obavezuje da će do 2025. godine povećati iznos za finansiranje ovakvih aktivnosti na 15% ukupnih investicija u oblasti klime. Prema tom planu, EIB će udio finansijskih sredstava koja može odobriti za svaki projekt primarno motiviran prilagodbom povećati na 75% projektnih troškova, odnosno čak 100% u najslabije razvijenim i malim otočnim zemljama u razvoju.

Kako bi odgovorio na specifične potrebe zemalja širom svijeta, EIB je 2022. godine osnovao novu brašnu - EIB Global. Pod tom novom organizacijskom strukturom banka će moći pružiti podršku ključnim projektima za suzbijanje društvenih nejednakosti i klimatskih promjena, te borbe protiv infrastrukturnih i digitalnih jazova.

Bosna i Hercegovina će profitirati od pojačanog tima stručnjaka na terenu. U okviru EIB Globala, EIB namjerava i dalje investirati u prevoz i zaštitu prirodne okoline, kao i zdravstvenu infrastrukturu za koju je do sada investirao 115 mil EUR u BiH. Povećat ćemo ulaganje u obnovljive izvore energije, sigurniju energetsku i digitalnu mrežu, čime ćemo omogućiti transformaciju ka otpornijoj i održivijoj ekonomiji.

Autor teksta: Sandrine Friscia, predstavnica EIB-a za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE